Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ανήσυχη η Αλβανία για το κύμα αιτήσεων αλλαγής της αλβανικής εθνικότητας σε Ελληνική

Το να "γίνεις Έλληνας" στην Αλβανία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αξίζει μηνιαία σύνταξη 400 ευρώ. Καθώς χιλιάδες Αλβανοί συρρέουν για να αλλάξουν την εθνικότητά τους, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Αλβανικού Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Κρεσνίκ Σπαχίου...
 
(γνωστός σε εμάς από την πρόσφατη υπόθεση του δικαστή Skender Damini και της. οικογένειας του, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από το φυλάκιο της Κακαβιάς με τον πατέρα του να διαθέτει διαβατήριο στο οποίο αναγραφόταν ότι γεννήθηκε στο χωριό Μαζρέκ της "Τσαμουριάς"!!), λέει ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να είναι καταστρεπτική στην επερχόμενη απογραφή στην Αλβανία.

Παραθέτουμε συνέντευξη του Σπαχίου με την Λίντα Καραντάκου των SETimes και τα συμπεράσματα.. δικά σας.

SETimes: Έχετε αντιταχθεί έντονα στην αλλαγή της εθνικότητας των Αλβανών πολιτών στα εγχώρια δικαστήρια εξαιτίας των ελληνικών οικονομικών οφελών. Έχετε ακριβείς αριθμούς για τον αριθμό των Αλβανών που έχουν αλλάξει την υπηκοότητά τους;

Κρέσνικ Σπαχίου: Σε επιθεώρηση που έγινε από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης για τις αποφάσεις που σχετίζονται με την αλλαγή της υπηκοότητας από τα δικαστήρια, οι προκαταρκτικοί αριθμοί παρουσιάζουν 4.000 πολίτες περίπου να έχουν αλλάξει την υπηκοότητά τους βάσει δικαστικών αποφάσεων από το 2003. Παρόλα αυτά, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, έχουν αλλάξει την υπηκοότητά τους βάσει των διοικητικών πρακτικών στα αστικά ληξιαρχεία.

Αυτό που θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες αλλαγές της υπηκοότητας δεν έχουν πραγματοποιηθεί βάσει δικαστικών αποφάσεων ή με έναν δικαστικό τρόπο, επειδή αυτός είναι ο δυσκολότερος τρόπος. Οι αλλαγές εμφανίστηκαν αρχικά με διοικητικό τρόπο, επεμβαίνοντας με παράνομο τρόπο στο αστικό ληξιαρχείο.

SETimes: Ποιες περιοχές της Αλβανίας είναι οι πιο προβληματικές;

Σπαχίου: Οι περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια της νότιας Αλβανίας, που συνορεύουν με την Ελλάδα, όπως 'Αγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Τεπελένι, Κορυτσά. Σε περίπου 99% των υποθέσεων, ακόμη και όσες υποθέσεις βρίσκονται σε δικαστήρια που δεν είναι στα νότια σύνορα, η υπηκοότητα έχει αλλάξει από αλβανική σε ελληνική.

SETimes: Το δικαστικό σύστημα αποτελεί μέρος του προβλήματος; Οι αλβανικοί νόμοι αποτελούν μέρος του προβλήματος;

Σπαχίου: Το δικαστικό σύστημα βεβαίως και έχει μερίδιο ευθύνης, αλλά η νομοθεσία εν προκειμένω είναι προβληματική και δύσκολο να ερμηνευθεί, ειδικά με την συμπερίληψη της εθνικότητας ως συστατικό του αστικού ληξιαρχείου το 2002. Μέχρι τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

SETimes: Έχετε επίσης εναντιωθεί στην απογραφή με εθνική και θρησκευτική βάση. Ποια είναι τα επιχειρήματά σας ενάντια σε αυτό το είδος απογραφής και ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες για την Αλβανία;

Σπαχίου: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει απογραφή με βάσει τη θρησκεία σε ένα κράτος που είναι ουδέτερο σε θρησκευτικά ζητήματα, όπως το αλβανικό κράτος. Επιδιώκουμε να προστατεύσουμε την εγγραφή με αντικειμενικά κριτήρια, έννομη τάξη και εθνική ασφάλεια, [για να προστατεύσουμε] την αλήθεια από την εξαγορά, την πλαστογραφία και την κατάχρηση, και την αξιοπρέπεια των Αλβανών πολιτών που αναγκάζονται από τις περιστάσεις να αλλάξουν την υπηκοότητά τους.

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η αλήθεια, αλλά και η εθνική ταυτότητα και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και μειονοτήτων και των εθνικών μειονοτήτων.

SETimes: Ποια είναι τα κύρια προβλήματα του αλβανικού δικαστικού συστήματος, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα;

Σπαχίου: Η υποστήριξη για το δικαστικό σύστημα είναι ανύπαρκτη, ενώ οι απαιτήσεις από αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλές. Νομίζω ότι το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας λειτουργεί με μια αφρικανική υποδομή και το προϊόν του απαιτείται να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο τρόπος που το δικαστικό σύστημα λειτουργεί στην Αλβανία, όσον αφορά στην υποδομή, το οποίο στερείται τα ουσιώδη, όπως χαρτί, στυλό ή εκτυπωτή, έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της δικαιοσύνης που παρέχεται.

Οι μισθοί που δίνονται στους Αλβανούς δικαστές βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο… και σε πολλά δικαστήρια, οι δίκες πραγματοποιούνται στα γραφεία των δικαστών. Οι προκλήσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος απαιτούν αρχικά την εκπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για να γίνει μια δίκη σε αίθουσα δικαστηρίου και την υλική βάση που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η δίκη.

Παρόλα αυτά, σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα πενταετές πρόγραμμα της USAID, το οποίο θα επιτρέψει την ακουστική καταγραφή των δικαστικών πρακτικών, την χρηματοδότηση υλικών καθώς επίσης και τεχνική βοήθεια. Με αυτό το πρόγραμμα, αναμένουμε όχι μόνο ότι οι δίκες θα είναι πιο διαφανείς, τίμιες και επαγγελματικές, αλλά θα ελέγχονται ευκολότερα και θα είναι επαληθεύσιμες.

SETimes: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η διαφθορά στο δικαστικό σύστημα; Πόσο την επηρεάζει η πολιτική;

Σπαχίου: Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που περιλαμβάνει όλη την αλβανική κοινωνία, και συνεπώς το δικαστικό σύστημα δεν μπορεί [να αποφύγει] αυτή την πραγματικότητα. Η πολιτική είναι αυτή που οδηγεί το κράτος και την κοινωνία και μέσω της λήψης αποφάσεων, μπορεί να αλλάξει το παρόν και το μέλλον. Επομένως, είναι λογικό ότι η φυσική συνέπεια του αντίκτυπου της πολιτικής στα ζητήματα της διαφθοράς έχει άμεσες επιπτώσεις σε κάθε τομέα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος.
hellasontheweb

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP