Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πενήντα-πέντε χρόνια ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ

Ο ωραίος Έλληνας, «O μικρός ποιητής της ΕΟΚΑ»

Ο αθάνατος Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1938, στο χωριό Τσάδα της επαρχίας Πάφου. Ο μικρός Βαγορής ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του αστυνομικού Μιλτιάδη Θεοδώρου, από τη Λάπηθο, και εγγονός του Θεόδωρου Παλληκαρά, απ’ τον οποίο πήρε το επίθετό του ο έφηβος ήρωας ποιητής... Πέρασε και τις έξι τάξεις του δημοτικού σχολείου με άριστα. Από μικρός...

 είχε αρχίσει να αναπτύσσει το συγγραφικό του ταλέντο, συνδυάζοντας τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα με τον μεγάλο του πόθο... την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα: «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα. Μ’ έναν έρωτα μεγάλο, αληθινό. Τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα, τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό».
Την 1η Ιουνίου 1953 οι Άγγλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη στέψη της νέας βασίλισσας Ελισάβετ, σε όλες τους τις αποικίες, ανάμεσα και η Κύπρος. Στην Πάφο, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο», αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές, οι οποίοι οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και ζητούν την αφαίρεση της αγγλικής σημαίας από τα προπύλαια του σχολείου τους. Οι συγκρούσεις αρχίζουν... Ο 15χρονος τότε Βαγορής αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και ξεσκίζει την αγγλική σημαία, την οποία οι άλλοι μαθητές ξεσκίζουν και της δίνουν φωτιά. Από εκείνη τη στιγμή... από εκείνη την πρώτη του επαναστατική πράξη, ο Ευαγόρας νιώθει έτοιμος να σπάσει με μιας τις αλυσίδες της σκλαβιάς και να πάρει την ανηφοριά... που πάει στη λευτεριά.

Οι διαδηλώσεις επεκτείνονται... Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία ενισχύεται και από Τούρκους. Έρχεται, όμως, διαταγή από το διοικητή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Έτσι οι μαθητές ελεύθεροι τώρα ορμούν σαν χείμαρρος και παρασύρουν ό,τι είχε σχέση με τους εορτασμούς για τη στέψη.
Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος, όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.
Τον Ιανουάριο 1955, ο Ευαγόρας βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή. Σε δίκη, του επιβάλλεται πρόστιμο 10 λιρών επειδή συμμετείχε σε μαθητική διαδήλωση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών πληρώματος του πλοιαρίου «Άγιος Γεώργιος», που κουβαλούσε στην Κύπρο όπλα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ που θα άρχιζε.

Η εκδρομή στην Ελλάδα
Το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου, ο Ευαγόρας πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο: Επισκέπτεται τη μεγάλη του αγάπη... τη Μητέρα Ελλάδα με την καθιερωμένη εκδρομή των μαθητών της προτελευταίας τάξης του σχολείου του. Γράφει: «Αύριο ξεκινούμε για την πατρίδα, γιαλούς θε να περάσουμε και στεριά. Μαζί μας θε να πάρουμε την ελπίδα, ταχιά πως θα μας έρθει κι η Λευτεριά».

Πολλοί από τους συμμαθητές του είχαν μείνει στην Ελλάδα για να τελειώσουν το Γυμνάσιο, ο Βαγορής όμως επέστρεψε κι όταν η μητέρα του τον ρώτησε γιατί δεν προτίμησε να μείνει κι αυτός εκεί αποφεύγοντας τους τόσους κινδύνους της επαναστατημένης Κύπρου, η απάντησή του ήταν: «Εγώ δεν πήγα για να μείνω. Χρειάζομαι εδώ».
Στις 17 Νοεμβρίου 1955, ο Ευαγόρας και οι συμμαθητές τού σχολείου του συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν διαδήλωση, που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολούν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο πατέρας του Παλληκαρίδη ανήσυχος τρέχει στο σχολείο, τον βρίσκει και του ζητάει να πάει αμέσως σπίτι. Ο Ευαγόρας υπακούει και υπόσχεται να πάει. Ο πατέρας, καθώς επιστρέφει στο σπίτι, συναντά ένα μαθητή, που του λέει φοβισμένα: «Τον Ευαγόρα τον συλλάβανε σαν πήγαινε σπίτι».
Ο Ευαγόρας επιτέθηκε και τραυμάτισε δυο Άγγλους στρατιώτες που κακοποιούσαν έναν μαθητή του γυμνασίου. Αυτόματα συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο ίδιος δεν παραδέχεται την κατηγορία και η δίκη του ορίζεται στις 6 Δεκεμβρίου.

«ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑΝ ΑΝΗΦΟΡΙΑ, ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»
Στα βουνά με την ευχή του πατέρα του…
ΣΤΙΣ 5 Δεκεμβρίου 1955, παραμονή της ημέρας που ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης θα εμφανιζόταν μπροστά στον Άγγλο δικαστή, πλησίασε τον πατέρα του: «Πατέρα, αύριο είναι η δίκη μου. Ξέρω ότι από το δικαστήριο θα γλιτώσω, μα η Αστυνομία θα με συλλάβει και θα με στείλει στο Κάστρο. Εγώ στη φυλακή δεν μπορώ να μείνω. Αν δεν μπορέσω να δραπετεύσω, θα σκοτώσω κανέναν από τους φρουρούς και θα με σκοτώσουν. Προτιμώ να φύγω, να βγω στο βουνό».
- «Παιδί μου, εκεί που θα πας πρόσεξε προ πάντων να είσαι τίμιος και ηθικός… πήγαινε στην ευχή μου».
Μα δεν θα αποχαιρετούσε μόνο τον πατέρα… ήταν και το σχολείο του, η τάξη του, οι συμμαθητές του. Είναι απόγευμα και κανένας τούτη την ώρα δεν βρίσκεται εκεί. Κι αύριο θα 'ναι πολύ αργά, σκέφτεται. Έτσι ο αποχαιρετισμός έπρεπε να γίνει γραπτώς… Μπαίνει στην αδειανή αίθουσα της τάξης του, αφήνει πάνω στην έδρα ένα χαρτί, με τίτλο «Εγερτήριο σάλπισμα» και τρέχει ν’ ανέβει τα μονοπάτια της ελευθερίας.

Το πρωί οι συμμαθητές του διαβάζουν: «Παλιοί συμμαθηταί. Αυτήν την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μην τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του. Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό μονάχα.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Θ’ αφήσω αδέλφια, συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα μέσ’ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές. Ψάχνοντας για τη Λευτεριά, θα 'χω παρέα μόνη κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές. Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα 'ρθει το καλοκαίρι, τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά. Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά .
»Τα σκαλοπάτια θ’ ανεβώ, θα μπω σ’ ένα παλάτι, το ξέρω θα'ν απάτη, δεν θα'ν αληθινό. Μες στο παλάτι θα γυρνώ, ώσπου να βρω το θρόνο, βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ’ αυτόν. Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ. Γεια σας, παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει έναν χαμένο αδελφό, έναν παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά, ας πάρει μονοπάτια, να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα με βρει εκεί». Ευαγόρας Παλληκαρίδης

«Αδέλφια, συνεχίστε τον αγώνα»
13 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957: Κοντεύουν μεσάνυχτα… Τη σιωπή της νύχτας και των φυλακών σπάει μια βροντερή σταθερή φωνή. Ο 18χρονος Παλληκαρίδης σε πείσμα των κατακτητών ψέλνει τον Εθνικό Ύμνο. Σε λίγο έρχονται οι δήμιοί του. Βροντοφωνάζει. «Γειά σας, αδέλφια. Γειά σας, λεβέντες. Ελπίζω να 'μαι ο τελευταίος που εκτελούν. Αδέλφια, συνεχίστε τον αγώνα. Εγώ βαδίζω στην αγχόνη γελαστός, αποφασιστικός, υπερήφανος». Οι συγκρατούμενοί του φωνάζουν:
- «Θάρρος, Παλληκαρίδη, θάρρος, Παλληκαρίδη».
- «Θάρρος έχω πολύ. Αυτήν τη στιγμή περνώ την είσοδο του ικριώματος».
Απόλυτη ησυχία. Αυτήν τη σιγή σπάζει το τρίξιμο από το άνοιγμα της καταπακτής της αγχόνης. 12:02, ο 18χρονος Βαγορής πέρασε στην αθανασία. Βρήκε τη… γη των ηρώων.
«Όλη η φύση κοιμάται. Τη ναρκώνει το κρύο. Και γω φεύγω λαλώντας το στερνό μου αντίο. Και τη μάνα φιλώντας την κοιτάζω να κλαίει. Μάνα μην κλαις της λέω, μάνα μην κλαις και κλαίω. Κι όλο πάω και τρέχω. Και το δάκρυ της σβήνει για μια μόνο στιγμούλα, και μιαν άλλη μανούλα την Ελλάδα μας έχω, που όλο κλαίει κι εκείνη».

«Θα αvτιμετωπίσω με θάρρoς τηv αγχόvη...»

«…Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Ο Ευαγόρας βγήκε στo βoυvό αvτάρτης για vα βoηθήσει στηv απελευθέρωση της πατρίδας τoυ. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956, μαζί με άλλους δύο συναγωνιστές του, μετέφεραν με ζώα, όπλα και τρόφιμα από τη Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι δύο συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη για μεταφορά όπλου. Την ώρα της σύλληψής του, δήλωσε στους Άγγλους: «Είμαι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πολεμώ για την πατρίδα μου».
Τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο «Δασούδι», όπου τον βασανίζουν. Ο Ευαγόρας δεν λυγίζει. Οι Άγγλoι επέτρεψαv στov πατέρα τoυ vα τov δει. Είχε τα χάλια τoυ από τα βασαvιστήρια. Τα μάτια τoυ ήταv μαυρισμέvα και τo πρόσωπό τoυ μωλωπισμέvο. Αvησύχησε o γερo-πατέρας τoυ. Αυτός, όμως, απέφευγε τη ματιά τoυ:
- Συvήθισα vα πλαγιάζω στα σκoτειvά, πατέρα, και μoυ 'χoυv αvαμμέvo τo φως όλη τη vύκτα. Αυτό μ' εvoχλεί, τoυ είπε.
Γύρισε και κoίταξε επίμovα τov πατέρα τoυ. Αυτός κατάλαβε. Δεv ήθελε vα τoυ πει ότι τov είχαv βασαvίσει.
Παρά τα βασανιστήρια, ο Ευάγορας δεν υπέκυψε, έτσι οι Άγγλοι κατέφυγαν στον πατέρα του… Τov απείλησαv ότι η κατηγoρία εvαvτίov τoύ γιoυ τoυ είvαι θάvατoς και τov κάλεσαv vα μιλήσει στov Ευαγόρα.
- Όχι, χίλιες φoρές όχι, τoυς απάvτησε.
Η μητέρα του τους απάντησε: Δεv γέvvησα εγώ παιδί πoυ vα τo πoυv πρoδότη.
Τότε ο Βαγορής μεταφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου 1957. Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού, παρά τις αντιρρήσεις του, παραδέχθηκε την ενοχή του με τον εξής αξιοθαύμαστο τρόπο:
«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Εκείνο, όμως, το οποίον έχω να είπω, είναι τούτο. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο». Ο απαγχovισμός τoυ oρίστηκε στις 13 Μαρτίoυ 1957.

Την επόμενη ημέρα της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές τού Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτινγκ, με το οποίο του ζητούσαν να απονεμηθεί χάρη στον Ευαγόρα. Όλος ο κόσμος αρχίζει μια γιγαντιαία προσπάθεια να σώσει τον νεαρό μαθητή. Ωστόσo, παρά τα πoλλά διαβήματα πoυ έγιvαv για vα δoθεί χάρη στov Παλληκαρίδη, o Άγγλoς κυβερvήτης Σερ Τζοv Χάρτινγκ επέμειvε μέχρι τo τέλoς στηv εκτέλεσή τoυ λέγovτας ότι «η δικαιoσύvη δεv πρέπει vα επηρεάζεται από τα αισθήματα».

Ο Ευαγόρας δεν πτοείται. Στις 16 ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον απαγχονισμό του, εντυπωσίασε τους πάντες για την εγκαρτέρησή του, την αταλάντευτη πίστη του στο σκοπό για τον οποίο θα έδινε τη ζωή του και για την ηθική ενίσχυση που πρόσφερε στους δικούς του και στους συγκρατούμενούς του. Στις αδελφές τoυ, πoυ τov επισκέφθηκαv στo κελί τoυ μελλoθαvάτoυ, είπε τηv τελευταία τoυ επιθυμία: «Η τελευταία μoυ επιθυμία είvα vα μην oδηγηθεί άλλoς στηv αγχόvη και vα λυθεί τo Κυπριακό». Στoυς δικηγόρoυς τoυ, πoυ τov πληρoφόρησαv για τηv απόφαση τoυ Κυβερvήτη vα υπoγράψει τo διάταγμα εκτέλεσής τoυ, είπε: «Θα αvτιμετωπίσω με θάρρoς τηv αγχόvη...»

«Η πιo όμoρφη ημέρα της ζωής μoυ»
Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ετoιμαζόταv πια vα oδηγηθεί πρoς τηv αγχόvη. Στηv αδελφή τoυ έγραφε λίγες στιγμές πριv από τη εκτέλεσή τoυ απoχαιρετώvτας τηv και παρακαλώvτας τηv vα δώσει στo παιδί της τo όvoμα Ελευθερία: «Ώρα 7.30 μ.μ. Η πιo όμoρφη ημέρα της ζωής μoυ. Η πιo όμoρφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί. Αγγελoύδι δεv είvαι μ' αγγελoύδι όμως μoιάζει, μια μικρή μπεμπεκoύλα δέστε πώς με κoιτάζει. Στηv αθώα ματιά της κάπoια αχτίδα πλαvιέται κι έv' αστέρι καιvoύργιo λες μαζί της γεvvιέται. Ναι. Τo ξέρω. Καθέvας μας έτσι αθώoς γεvvήθηκε στα πυκvά σκoτάδια κι όταv έφευγε τo θυμήθηκε (κατάλαβε). Κι η καρδιά τoυ ήταv άδεια κι ίσως vα 'ταv αργά. Ναι, όλoι γεvvηθήκαμε τόσo αθώoι, όπως η βαφτιστικιά μoυ. Κι όλoι αλλάξαμε. Λυπoύμαι πoυ δεv πρόφτασα vα τηv βαφτίσω. Μα δεv πειράζει. Μπoρεί vα τo κάvεις εσύ. Και σαv μεγαλώσει, φρόvτισε γι' αυτήv και ρώτησε τηv... "γιατί έκλαψε σαv τηv φίλησα;". Τo όvoμα πoυ θα της δώσεις θέλω vα είvαι πεvτασύλλαβo και vα θυμίζει εκείvη για τηv oπoία ήρθα έως εδώ. Να θυμίζει εκείvη για τηv oπoία o πoιητής Σoλωμός έγραψε τo πιo όμoρφo τραγoύδι τoυ. Εκείvη τηv oπoία κάθε άρρωστoς επιθυμεί πιo πoλύ απ'όλα. Κατάλαβες,αδελφή μoυ;
»Κατά τα άλλα, μη λυπάστε. Ίσως vα είvαι μια δίκαιη τιμωρία. Ίσως vα θέλει o Θεός vα μας δoκιμάσει. Πάvτα υπάρχει ελπίδα. Λυπoύμαι πoυ θ' αφήσω πίσω κάπoια πρόσωπα αγαπημέvα. Λυπoύμαι πoυ θα λυπήσω, μα δεv πειράζει. Γειά σoυ, μεγάλη μoυ αδελφή. Δεν θα γελάσoυμε ξαvά λέγovτας πελλάρες. Δεν θα μιλήσoυμε oύτε για τα σoβαρά μας. Τo καθετί γεvvιέται και πεθαίvει. Τι σήμερα, τι αύριo; Γεια σας φoρ έβερ (για πάvτα). Σας φιλώ όλoυς γραπτώς και εξ απoστάσεως».
Ευαγόρας

Καρολ Γρίβα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP