Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Έρχεται «αντιρατσιστικός νόμος» στο ποδόσφαιρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA), Gordon Taylor, λέει ότι η Ένωση ζητάει οι ρατσιστικές ύβρεις να θεωρηθούν ως σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά στις συμβάσεις ενός παίκτη, καθιστώντας το ένα δυνητικό αδίκημα.
Το σχέδιο... δράσης έξι σημείων του Taylor καλεί για:
1. Επιτάχυνση της διαδικασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών ύβρεων που αναφέρονται, με στενή παρακολούθηση για τυχόν επεισόδια.
2. Εξέταση για επιβολή αυστηρότερων ποινών για ρατσιστικές ύβρεις και να περιληφθεί ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την ισότητα που θα συμμετέχουν φταίχτες και σύλλογοι.
3. Μια αγγλική μορφή του «κανόνα Ρούνεϊ»* - που εισήγαγε η NFL στην Αμερική το 2003 - για να βεβαιωθεί ότι ειδικευμένοι μαύροι προπονητές θα είναι στις λίστες των συνεντεύξεων για τις κενές θέσεις εργασίας.
4. Το ποσοστό των μαύρων προπονητών και διευθυντών να παρακολουθείται και κάθε ανισότητα ή πρόοδος να υπογραμμίζεται.
5. Κάθε φυλετική κακομεταχείριση πρέπει να θεωρείται μια σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά στα συμβόλαια παικτών και προπονητών (και ως εκ τούτου ένα δυνητικό αδίκημα).
6. Να προσεχθούν και άλλα θέματα ισότητας, όπως σε φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία και Ασιάτες στο ποδόσφαιρο.
*Δεν πρόκειται για τον γνωστό Γουέιν Ρούνεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά για τον Νταν Ρούνεϊ, (Dan Rooney), τον πρόεδρο της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Πίτσμπουργκ Στίλερς, με πρωτοβουλία του οποίου εισήχθη στο NFL ο κανονισμός. Σύμφωνα με τον Rooney Rule, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να περνούν από συνέντευξη τους μαύρους τεχνικούς και γενικά τους προπονητές που προέρχονται από μειονότητες, καταρτίζοντας λίστες από υποψήφιους στις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένας μαύρος. Μετά την εφαρμογή του, οι 7 από τους 32 προπονητές του NFL είναι μαύροι, ενώ πριν ήταν μόνο ένας.
Ο Taylor, έκανε, επίσης, έκκληση για ενότητα, με μερικούς παίκτες, με επικεφαλής τον αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρίο Φέρντιναντ, που σκέφτεται να σχηματίσει μια αποσχισθείσα οργάνωση για τους μαύρους παίκτες.
Είπε: «Αν θέλουν την δική τους ξεχωριστή ομάδα, με την οποία αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο από όλους την PFA ως ένωση μαζί, θα ήθελα να πω ότι είναι σοβαρά λάθος.
«Αν δεν είμαστε προσεκτικοί αυτό θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Θα γυρίσει πίσω όχι μονό το παιχνίδι, αλλά και την αντι-ρατσιστική πρωτοβουλία ».
Τα περισσότερα από τα σημεία σχετικά με το σχέδιο δράσης της PFA θα πρέπει να συμφωνηθούν από την FA (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και τα πρωταθλήματα.
Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας David Bernstein, λέει ότι η διοικούσα αρχή θα επανεξετάσει τις κυρώσεις για ρατσιστικές ύβρεις μετά την υπόθεση Τζον Τέρι, αλλά η τιμωρία για τέσσερα ματς του αρχηγού της Τσέλσι ήταν «σωστή».
Ωστόσο, τόσο η FA όσο και η Πρέμιερ Λιγκ, φέρονται να είναι εναντίον του κανόνα Ρούνεϊ, παρά το ότι ο Chris Hughton είναι ο μόνος μαύρος διευθυντής που εργάζεται στην Premier League προς το παρόν.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP