Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Παράσταση διαμαρτυρίας εργοθεραπευτών


Το ζήτημα της εργοθεραπείας είναι πολύ σημαντικό, καθότι χιλιάδες άνθρωποι με ειδικές ανάγκες εξαρτώνται άμεσα από αυτήν την επιστήμη.

Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών που διαμαρτύρονται για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο... κλάδος:

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών είναι ο επαγγελματικός σύλλογος που εκπροσωπεί από το 1982 τους εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι εργοθεραπευτές είναι απόφοιτοι Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και με... τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους αυτοαπασχολούνται ή αποτελούν ισότιμα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων σε νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης - ψυχικής υγείας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας βάσει του υπ' αριθμόν 83/30-1-1989 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 37, τεύχος α', 7/2/1989). Συμμετέχουν επάξια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και στην πρόληψη αναπηρίας και ψυχικών ασθενειών σε ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων.

Τους τελευταίους 12 μήνες, από την έκδοση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, με συνεχείς συναντήσεις, αλλεπάλληλα έγγραφα και υπομνήματα αιτούμαστε από κάθε αρμόδιο φορέα αφενός την καθιέρωση του όρου ''εργοθεραπευτική συνεδρία'' αντί του όρου ''εργοθεραπευτική πράξη'', αφετέρου τον ορισμό ενιαίας αμοιβής για την εργοθεραπευτική συνεδρία στο ποσό των δέκα πέντε (15) ΕΥΡΩ, επαυξημένη κατά 50% για τις κατ’ οίκον συνεδρίες, έναντι του εξευτελιστικού/απαξιωτικού ποσού των 1,23 ΕΥΡΩ που ισχύει στο κρατικό τιμολόγιο από το 1991, ως ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (157/91 ΠΔ ΦΕΚ 62/τ. Α’/30.4.91).

Παρά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 31/05-04-2012 Απόφασης της 235ης Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ήτοι του πλέον αρμόδιου καθ’ ύλην φορέα που από της συστάσεώς του εν έτει 1982 μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως επίσημο συμβουλευτικό όργανο σε θέματα δομής και λειτουργίας του συστήματος Υγείας, ''σχετικώς με την κοστολόγηση της Εργοθεραπευτικής Συνεδρίας'', σύμφωνα την οποία γνωμοδοτεί υπέρ της αντιμετώπισης της εργοθεραπείας ως συνεδρίας και προτείνει την αποζημίωση της σε 15 ευρώ, η πολιτεία προχωρά στην έκδοση νέου κανονισμού, στον οποίο για μία ακόμα φορά δείχνει την απαξίωσή της στην αναγνωρισμένη παγκοσμίως επιστήμη / επάγγελμα της εργοθεραπείας.

Οι προσπάθειές μας για συνάντηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας παραμένουν άκαρπες. Ο εμπαιγμός κάθε Έλληνα εργοθεραπευτή εκπροσωπούμενο από το ΔΣ του ΣΕΕ, αλλά και των ανθρώπων και των οικογενειών τους που χρειάζονται υπηρεσίες εργοθεραπείας σταματάει εδώ.

• Ζητάμε ίση αντιμετώπιση με τις συναφείς και ισότιμες ειδικότητες των φυσικοθεραπευτών και λογοθεραπευτών που αμείβονται με 20 και 15 ευρώ αντίστοιχα και έμπρακτη αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
• Ζητάμε την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφού εργαζόμαστε στους
ίδιους χώρους και τις ίδιες συνθήκες με τους νοσηλευτές και έχουμε κερδίσει δικαστικά
ίσο νοσοκομειακό επίδομα με αυτούς.
Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 31/10/2012 στις 11.00, έξω από
το Υπουργείο Υγείας, Αριστοτέλους 17, Αθήνα/
Ζητάμε ακρόαση από τον Υπουργό κο Λυκουρέντζο και επίδοση υπομνήματος παρουσία
του νομικού συμβούλου του Σ.Ε.Ε.».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP