Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

«Να σταματήσει να δανείζεται και να βγει από το ευρώ για να σωθεί η Ελλάδα»

Παύση του εξωτερικού δανεισμού, χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ είναι η λύση για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον Klaus Adam, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σοβαρά εκτροχιασμένο. Η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι...
πέντε φορές μικρότερη σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑEΠ κατά 4,5% το 2013. Ο αρθρογράφος του Bloomberg Klaus Adam, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim, και ερευνητής στην Bundesbank χαρακτηρίζει εξαιρετικά αισιόδοξη αυτή την εκτίμηση.

Η κατάρρευση βοηθά να εξηγηθεί το δράμα που διαδραματίζεται αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» από τους πιστωτές για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Το παράδοξο της σημαντικής συρρίκνωσης στην οικονομική δραστηριότητα και του αυξημένου εξωτερικού δανεισμού, εγείρει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δανείζεται με αυτούς τους ρυθμούς. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στη δυσλειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Απλώς δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο μακροπρόθεσμα και φυσικά καμία πρόβλεψη για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους.
Όπως τονίζει ο Klaus Adam, οι περασμένες εβδομάδες δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επικεντρώνονται μόνο στο να τσακώνονται για το ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
Οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει απλώς να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Όπως σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, τα νέα μέτρα που προωθούνται, όπως η επαναγορά μέρους του χρέους, απλώς θα αγοράσουν χρόνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό.
Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να σταματήσει ο εξωτερικός δανεισμός, να γίνει νέα διαγραφή του χρέους και να αυξηθεί η εγχώρια οικονομική ανταγωνιστικότητα στο βαθμό που να μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές.
Μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα πετύχει τους παραπάνω στόχους κυριολεκτικά σε μια νύχτα. Η προσαρμογή θα είναι πολύ δύσκολη και η κοινωνική αναταραχή θα διαρκέσει μήνες, ωστόσο η χώρα θα προσαρμοστεί, υπογραμμίζει ο Adam.
newsbeast.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP