Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αθωώθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης


VAXEVANISΤο δικαστήριο αθώωσε τον Κώστα Βαξεβάνη με τον κόσμο που βρισκόταν στην αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε σήμερα Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για την δημοσίευση της φερόμενης ως "λίστας Λαγκάρντ" στο περιοδικό του, HOT DOC.
Όπως έγινε γνωστό...

 το δικαστήριο αθώωσε πριν από λίγο τον Κώστα Βαξεβάνη με τον κόσμο που βρισκόταν στην αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Νωρίτερα, ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ ο Κώστας Βαξεβάνης παρενέβη και είπε: "Πάλι καλά που δεν είπατε ότι σκότωσα και τον Κένεντι".
Ο εισαγγελέας μιλώντας σε ιδιαιτέρως αυστηρό τόνο, έκανε λόγο για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον "Σταύρωσον αυτούς" και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα κ μετέτρεψε τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις".
Τι κατέθεσε ο Βαξεβάνης
"Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτή την ώρα", ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του.
"Η εισαγγελία κυρία Πρόεδρε έχει δημοσιοποιήσει το όνομά σας σε χαρτί ανακοίνωσης για να πάτε να πάρετε την κάρτα της Αγροτικής Τράπεζας για να πληρώνεστε. Δεν διέπραξε αδίκημα που δημοσιοποίησε αυτή την πληροφορία", τόνισε ο δημοσιογράφος και συνέχισε:
"Ο λόγος που δημοσιοποιήθηκε η λίστα είναι για να πάψει ο καθένας να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ και καιρό υπάρχει μία λίστα. Έχουν γίνει πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό".
"Η λίστα είναι ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει ό,τι φοβάται ο ελληνικός λαός. Ότι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν απειλείται ποτέ κανένα συμφέρον τους".
Αρκετός κόσμος βρέθηκε από νωρίς έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος της δίκης που λαμβάνει χώρα στο κτίριο 2, Αίθουσα 1 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων.
Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη την Κυριακή με την κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Κατά τη διάρκεια της, η δίκη για τη δημοσιοποίηση της λίστας, διεκόπη ήδη τρεις φορές. Η διακοπή έγινε μετά από ένσταση εγκυρότητας του κατηγορητηρίου από τους συνηγόρους του δημοσιογράφου που ισχυρίζονται ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο. Πεντάλεπτη διακοπή και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου είναι και η γνωστή τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.
Μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου αναμένεται να καταθέσουν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην κατάθεση του ανέφερε ότι: "θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια".
Παράλληλα ο κ. Τρίμης ανέφερε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, κατά το παρελθόν όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όπως είπε επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.
"Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του.
Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.
Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι "κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας".
Ο συνήγορος του κ. Βαξεβάνη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του, ότι το κατηγορητήριο είναι τόσο άκυρο που δεν φέρει καν την επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας.
Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι του κατηγορούμενου δημοσιογράφου Ν. Κωνσταντόπουλος, Χ. Οικονομόπουλος και Δημήτρης Καπερνάρος χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο κατά του Κώστα Βαξεβάνη άκυρο για τους παραπάνω λόγους.
Ραγκούσης υπέρ Βαξεβάνη
Εν αναμονή των υπόλοιπων καταθέσεων κατατέθηκε και διαβάστηκε επιστολή του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC. Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει πως "δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη" και πως "τάσσεται υπέρ του και υπέρ της αλήθειας".
Γαλάνη: Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου στην ενημέρωση
Το δικαίωμα της στην ενημέρωση υποστήριξε ότι ήρθε να υπερασπιστεί στην κατάθεση της στο δικαστήριο η Δήμητρα Γαλάνη, υποστηρίζοντας ότι ο Κώστας Βαξεβάνης το εξασφαλίζει.
"Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου στην ενημέρωση. Ο Κώστας Βαξεβάνης, μου το εξασφαλίζει, με την έγκυρη δημοσιογραφία παρουσιάζοντας την αλήθεια» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει και έπρεπε ήδη να έχει ενημερωθεί".
Παράλληλα υπενθύμισε και τη δημοσιοποίηση του δικού της ονόματος πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", αναφορικά με τα ποσά που εισέπρατταν η ίδια αλλά και άλλοι καλλιτέχνες.
"Δε στράφηκα εναντίον της εφημερίδας αλλά στις αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όπως επεσήμανα δεν ήταν και ακριβή".
Μιλώντας για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο HOT DOC, η κ. Γαλάνη τόνισε ότι "το άρθρο που ακολουθούσε της λίστα, το χαρακτήρισε εξαιρετικά προσεκτικό και διασταυρωμένο" και έκανε λόγο για παραλογισμό, "την ώρα που φωτίζεται η αλήθεια, να βλέπουμε διώξεις".
nwes247.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP