Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Στους 75 εκατ. τόνους η περσινή παραγωγή ορυκτών στην Ελλάδα

ο πλούτος της Ελλάδας ανήκει στον λαό και όχι στα κοράκια .

Αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το 2010, στους 75 τόνους, διαμορφώθηκε πέρυσι η παραγωγή ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα, ενώ η συνεισφορά του τζίρου του κλάδου στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5-3%, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στις εγκαταστάσεις της... εταιρείας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΒΕΕ», στη Γερακινή Χαλκιδικής.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν την άμεση επίλυση -με κατάλληλο κανονιστικό τρόπο- των παραχωρήσεων και των ανανεώσεων των αδειών εκμετάλλευσης λειτουργούντων μεταλλείων και τη μείωση των καταβαλλόμενων στο Δημόσιο μισθωμάτων, που -όπως υποστηρίζουν- είναι «ιδιαίτερα επαχθή».

Επαχθή τα μισθώματα που καταβάλλονται στο δημόσιο για τα μεταλλεία λευκόλιθου.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τα μισθώματα για μεταλλεία λευκόλιθου στην χώρα μας είναι τα υψηλότερα τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε σχέση με αυτά Τρίτων χωρών, που ανταγωνίζονται το εν λόγω προϊόν όπως η Τουρκία και η Σερβία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα αυτής της αμιγώς εξαγωγικής επιχείρησης με προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας, της οποίας η εξαγωγική δραστηριότητα, προς 45 χώρες, αποτελεί πλέον του 90% του τζίρου της.

Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε ακόμη ότι η αξία των εξαγωγών για τους κλάδους των Μετάλλων και των Μη Μεταλλικών Ορυκτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανήλθε πέρυσι σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 33,4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, το ποσόν αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 27% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στις ελληνικές εξαγωγές και στην ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, ο ελληνικός γεωφυσικός πλούτος θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, στοχεύοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς αποτελεί πυρήνα περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης και διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με την ευκαιρία του διοικητικού συμβουλίου, η διοίκηση του ΣΕΒΕ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας για τα σημαντικότερα αιτήματα των υγιών και νόμιμων επιχειρήσεων του εξορυκτικού-μεταλλευτικού κλάδου.

Τα αιτήματα αυτά είναι, αφενός, γενικού χαρακτήρα με κύριο αυτό της βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας (ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, φορολογική αναγνώριση δαπανών για συναλλαγές με χώρες-σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία).

Αφετέρου, τα ειδικά αιτήματα αφορούν -μεταξύ άλλων- την ανάγκη θέσπισης ειδικής ενεργειακή πολιτική για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως είναι αυτές του συγκεκριμένου κλάδου. Τα καύσιμα έχουν φθάσει πλέον σε υπέρογκα ύψη για τις επιχειρήσεις (ενδεικτικά για την επιχείρηση το κόστος ανέρχεται στο 30% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP