Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πότε πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για τη Γρίπη;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι γύρω μας κάποιοι συνάνθρωποί μας παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, συνάχι, καταρροή. Οι πρώτες ιώσεις του φθινοπώρου έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε μικρούς και μεγάλους και θα συνεχιστούν τους χειμερινούς μήνες με κύριο πρωταγωνιστή την γρίπη.

Η γρίπη είναι μία πολύ μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης μολύνουν την...
αναπνευστική οδό( μύτη ,ρινοφάρυγγα, πνεύμονες )των ανθρώπων και των ζώων .Η γρίπη είναι διαφορετική από το κοινό κρυολόγημα αφού τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της είναι πολύ πιο σοβαρές .Η γρίπη εισβάλει αιφνίδια με συμπτώματα όπως πυρετός ,κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες ,κακουχία ,ρινική συμφόρηση, βήχα. Το κοινό κρυολόγημα έχει ηπιότερη εισβολή με χαμηλή έως μέτρια πυρετική κίνηση, βήχα και ρινική καταρροή.
Σημαντικό μέρος των ασθενών από γρίπη αλλά και των θανάτων από τον ιό μπορούν να προληφθούν με τον ετήσιο εμβολισμό έναντι της γρίπης
Οι παρακάτω ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιάζονται
- Όλα τα υγιή παιδιά πάνω από 6 μηνών .Με την επέκταση του εμβολιασμού δημιουργείται ένα τοίχος ανοσίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία αποτελούν δεξαμενή του ιού, που θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού στο σπίτι και στην κοινότητα.
Όταν τα αποθέματα του εμβολίου είναι περιορισμένα(όταν δεν υπάρχει επάρκεια των εμβολίων) ο εμβολιασμός εστιάζεται στις εξής ομάδες πληθυσμού.
- βρέφη από 6 μηνών έως παιδιά 4 ετών
- ενήλικες 50 ετών και πάνω.
- οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα ,καρδιαγγειακά προβλήματα (εκτός της υπέρτασης) ,νεφρικές, ηπατικές ,νευρολογικές ,αιματολογικές , ή μεταβολικές παθήσεις (κυρίως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη)
- ασθενείς με ανοσοκαταστολή λόγω λήψης φαρμάκων ή πάσχοντες από AIDS
- oι έγκυες ή όσες πρόκειται να εγκυμονούν κατά τη διάρκεια των μηνών (Νοέμβριο- Μάρτιο) που παρατηρείται έξαρση της γρίπης
- από 6 μηνών έως 18 ετών που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη εφόσον έχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο REY μετά από γρίπη.
- οι επαγγελματίες υγείας ή και όσοι φροντίζουν χρονίως πάσχοντες ασθενείς
- όσοι φροντίζουν ή έχουν επαφές με παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτούς που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών τα οποία δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν.
- παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40
- Όλοι όσοι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινότητα(π.χ αστυνομικοί, πυροσβέστες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης)
Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης
- άτομα που παρουσίασαν κάποια στιγμή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο αυγό .Άτομα με ήπια αντίδραση στο αυγό μπορούν να εμβολιαστούν έχοντας ενημερώσει τον ιατρό του , ο οποίος θα λάβει πρόσθετα μέτρα.
- άτομα που παρουσίασαν αλλεργία σε προηγούμενο εμβολιασμό γρίπης.
- άτομα με ιστορικό Guillain – Barre΄ syndrome (παροδική σοβαρή παραλυτική ασθένεια ) που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να ενημερώνεται ο ιατρός που διενεργεί τον εμβολιασμό για να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι.
- άτομα που έχουν πυρετό πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό για όσο ασθενούν. Παρόλα αυτά μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο αν παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού χωρίς πυρετό.
Στο εμβόλιο της γρίπης 2012-2013 περιλαμβάνονται τα εξής στελέχη του ιού
- Α/California/7/2009(H1N1)-like virus (ο ιός της πανδημίας 2009)
- Α/Victoria/361/2011(H3N2)-like virus
- B/Winconsin/1/2010-like virus
Η νέα σύνθεση προσομοιάζει με το εμβόλιο 2011-2012 στο ότι περιλαμβάνει δύο στελέχη Α, το ένα Α(H1N1) και το άλλο Α (Η3Ν2) και ένα Β στέλεχος .Ο ιός της πανδημίας 2009 περιλαμβανόταν στο εμβόλιο της περιόδου 2010-2011,ενώ την περίοδο 2009-2010 παρασκευάστηκε σε ξεχωριστό μονοδύναμο εμβόλιο ,που χορηγείτο παράλληλα με το τριδύναμο της εποχικής γρίπης .Στα επόμενα τρία χρόνια, στα τριδύναμα εμβόλια εμπεριέχεται το ίδιο στέλεχος της πανδημίας 2009.Φέτος για πρώτη φορά προτάθηκε να περιλαμβάνεται στο εμβόλιο ακόμη ένα στέλεχος Β (Β/Βrisbane/60/2008-like virus) και να μετατραπεί το εμβόλιο από τριδύναμο σε τετραδύναμο .Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει εφέτος και προγραμματίστηκε να γίνει τη χρονιά 2013-2014
πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης;
Το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης εξαρτάται από 1) τα χαρακτηριστικά του ατόμου που εμβολιάζεται όπως η ηλικία του και η κατάσταση της υγείας του.2)η ταύτιση των στελεχών του ιού που υπάρχουν στο εμβόλιο και αυτών που μολύνουν την κοινότητα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερη στα μικρά παιδιά και στους νέους ενήλικες παρά στους ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας.
Ο εμβολισμός έναντι της γρίπης ξεκινά αρχές Οκτωβρίου .Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για την δημιουργία των αντισωμάτων που προστατεύουν από τη γρίπη. Κάθε χρόνο γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο επειδή τα στελέχη του ιού αλλάζουν συνεχώς. Έχουν γίνει μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα αντισώματα έναντι του ιού της γρίπης που προέρχονται από φυσική νόσηση είτε από τεχνητή ανοσοποίηση μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων. Κάνοντας κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης επιτυγχάνουμε την καλύτερη προστασία έναντι της εποχικής γρίπης.
Τι γίνεται αν αρρωστήσουμε από γρίπη;
Υπάρχει θεραπεία με τα αντιικά φάρμακα που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη με επιτυχία και προλαμβάνει επιπλοκές όπως την πνευμονία. Είναι όμως προτιμότερο να γίνεται πρόληψη της νόσου με το αντιγριπικό εμβόλιο και τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό κατά τους χειμερινούς μήνες, κλπ) παρά να καταφεύγουμε στα αντιικά φάρμακα. Υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα στα φάρμακα αυτά λόγω των μεταλλάξεων των ιών.
Χρυσάνθη Λαθήρα, Παιδίατρος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP