Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Νέα στέγη για δυο Νηπιαγωγεία σε Νέα Ιωνία και Αγριά

Σε καινούργια, σύγχρονα διδακτήρια, θα μεταστεγαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα το 12ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς, καθώς υπογράφηκε σήμερα η πράξη διοικητικής παραλαβής των δυο κτιρίων από στελέχη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου Σ.Μπαρτζιώκα και τις Διευθύντριες των δυο σχολικών...
μονάδων, παρουσία των τοπικών Αντιδημάρχων Γ.Καουνά και Ν.Στόϊκου αντίστοιχα, καθώς και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Παπαϊωάννου.
Πιο συγκεκριμένα, το 12ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, απέναντι από το πρώην Δημαρχιακό κατάστημα, που λειτουργεί έως σήμερα σε αίθουσες του παρακείμενου Δημοτικού σχολείου, θα μεταφερθεί σε δικό του, αυτόνομο χώρο, με δυο αίθουσες διδασκαλίας, που κατασκευάστηκε στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος. Εξάλλου, το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς, το οποίο φιλοξενείται επί σειρά ετών στον δημοτικό παιδικό σταθμό της Δημοτικής Ενότητας, απέκτησε δικό του κτίριο με 3 αίθουσες διδασκαλίας, χώρο υποδοχής, γραφείο των εκπαιδευτικών, τραπεζαρία, κουζίνα και αποθηκευτικό χώρο, ενώ διαθέτει επίσης κατάλληλο αύλειο χώρο για αθλοπαιδιές. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Γονέων του Νηπιαγωγείου ανέλαβε τις εργασίες καθαρισμού του νέου κτιρίου, προκειμένου να γίνει άμεσα η μεταφορά του σχολείου.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σήμερα από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης ο έλεγχος καταλληλότητας του δημοτικού κτιρίου επί της οδού Μαγνησίας στη Νέα Ιωνία, δίπλα από τα γραφεία της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ όπου, με απόφαση του Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη, θα μεταφερθεί το 16ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας. Η Επιτροπή θα προτείνει μικροπαρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου.
Όπως είναι γνωστό, το 16ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε μισθωμένο οίκημα (πρώην κατάστημα) στη συμβολή των οδών Ικονίου-Δορυλαίου, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, αφού λόγω στενότητας χώρου φιλοξενεί μόνο 30 παιδιά. Με τη μεταστέγασή του στο δημοτικό κτίριο εκτιμάται ότι θα μπορεί να απορροφήσει ακόμη 20 παιδιά τουλάχιστον. Η μεταφορά του Νηπιαγωγείου αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Ο Δήμος Βόλου αναζήτησε λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και τελικώς κατέληξε στην απόφαση για μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου στο κτίριο της οδού Μαγνησίας, καθώς πληροί τις προδιαγραφές από κάθε άποψη, παρότι το προόριζε για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.
Τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Απ. Παντσάς όσο και η κ. Μπαρτζιώκα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου, σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται με το χειρότερο τρόπο, στέλνει αισιόδοξο μήνυμα μέσα από την επίλυση προβλημάτων στον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν ότι θα συνεχιστεί η συστηματική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία διδακτηρίων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP