Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο Σημίτης για το Ευρώ!

 το είδαμε στην Πατριωτική Αριστερά

Αποσπάσματα από την Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2002

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2001

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένα γεγονός των ημερών μας σηματοδοτεί και εγκαινιάζει μια νέα εποχή διαφορετική και σίγουρα ασύλληπτη για τους κυβερνήτες, για τους πολιτικούς... και για το λαό της Ελλάδας του '50, του '60 και του '70.

Και αυτό το γεγονός είναι η κυκλοφορία του Ευρώ στην Ελλάδα.

Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η συναίνεση ήταν καθαρή, διαταξική, ευρεία και διακομματική - όχι μέσα σε αυτή τη αίθουσα, όσο κυρίως παντού στην κοινωνία, στην νεολαία, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις γενιές του σήμερα που ο μόχθος και η δράση τους είναι η δύναμη που πάει την Ελλάδα μπροστά.

Η είσοδος στην εποχή του Ευρώ είναι η προσφορά των γενεών αυτών στην Ελλάδα.

Το Ευρώ είναι η προσφορά των Ελλήνων του σήμερα στην Ελλάδα του σήμερα και του Αύριο.

Το Ευρώ το κέρδισε ο ελληνικός λαός με το σπαθί του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία, κάτω από όλες τις ηγεσίες της δεν αντιστάθηκε στο Ευρώ. Η αποδοχή από πλευράς της Αντιπολίτευσης του εθνικού στόχου της ΟΝΕ είναι προς τιμήν των πολιτικών που ηγούνται της Δεξιάς παράταξης τα τελευταία χρόνια.

Η κυκλοφορία του Ευρώ αλλάζει το πλαίσιο και τον προσανατολισμό της πολιτικής. Ενιαίες πολιτικές που διαμορφώνουν το μέλλον των λαών της Ευρώπης αποφασίζονται απ' όλες τις κυβερνήσεις μαζί και εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ελλάδα του μέλλοντος είναι ταυτόσημη με την Ευρώπη του μέλλοντος. Το «ποια Ευρώπη θέλουμε», ταυτίζεται με το «ποια Ελλάδα θέλουμε».

Με το ευρώ, 12 κυρίαρχα και ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη ταξιδεύουμε μαζί στον κόσμο. Για να είναι το ταξίδι πιο ασφαλές, πιο δημιουργικό και πιο ελπιδοφόρο, θέλουμε και προωθούμε τις πρωτοβουλίες για μια πιο δημοκρατική οργάνωση της Ευρώπης, για μια Ευρώπη των λαών, για μια κοινωνική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς. Για μια Ευρώπη προόδου και ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Για μια Ευρώπη του ενιαίου κοινωνικού χώρου. Με αυτή την πολιτική και την δράση μας στην Ελλάδα και στην Ένωση προχωράμε στην πραγματική και κοινωνική σύγκλιση. Οικοδομούμε τις συνθήκες για άνοδο του βιοτικού επιπέδου, για το «κλείσιμο της ψαλίδας», για μια Ελλάδα ισοδύναμη σε όλα με τους εταίρους της.
Μας κινητοποιεί το όραμα μιας Ελλάδας που ανατρέπει εμπόδια και ιστορικά προηγούμενα.
Μας κινητοποιεί το όραμα μιας Ελλάδας που προχωρά σε μια νέα ακμή.
Μας κινητοποιεί το όραμα μιας Ελλάδας που προβάλλει ως μια κοινωνία ισχυρή και σύγχρονη, δυναμική και ισότιμη στον ενιαίο κοινωνικό χώρο της Ευρώπης του μέλλοντος.

Το νέο ισχυρό μας νόμισμα, το νόμισμα της Ευρώπης που είναι νόμισμα της Ελλάδας, προσθέτει νέα δυναμική στην πολιτική πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Το Ευρώ σηματοδοτεί την απόσταση που η χώρα μας έχει διανύσει και τους στόχους που η κοινωνία μας προχωρά για να κατακτήσει.

Η κυκλοφορία του σε 10 μέρες από σήμερα είναι ένας σταθμός στην πορεία που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη, που αλλάζει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ένας σταθμός για τον εθνικό στόχο του ελληνικού λαού, για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένα μεγάλο και καθοριστικό κεφάλαιο της προσπάθειάς μας αποτελεί το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία». Με το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία» οικοδομούμε την Ελλάδα του 2004 και υλοποιούμε τους καθαρούς στόχους του ελληνικού λαού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Την Οικονομική Ανάπτυξη, το Νέο Κοινωνικό Κράτος, την ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Μόλις πριν από οχτώ χρόνια, το 1993, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ε.Ε, το δεύτερο ταχύτερα αυξανόμενο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και πληθωρισμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια χώρα που βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα, βλέπουμε πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα. Όχι μόνο σταμάτησε τον κατήφορο και την οπισθοδρόμηση, αλλά πέτυχε να συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές διεργασίες, να συνδιαμορφώνει το ευρωπαϊκό αύριο. Συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο συμμετοχής στη ζώνη του ευρώ. Ξεπέρασε όλες τις διεθνείς κρίσεις που εκδηλώθηκαν το 2001 χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όλα αυτά μοιάζουν τώρα αυτονόητα. Τόσο αυτονόητα, ώστε μερικοί, που δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίζουν επιτεύγματα φαντάζονται ότι υπάρχει κάποιος αυτόματος πιλότος. Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Είναι η δικιά μας πολιτική που τα εξασφαλίζει. Εξασφαλίζει την πρόοδο.


Ο Προϋπολογισμός που καταθέτουμε δεν είναι «ένας ακόμα Προϋπολογισμός», αλλά ο πρώτος προϋπολογισμός αποκλειστικά σε ευρώ, ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μας.

Η ένταξη στην ΟΝΕ μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, τα οποία θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, ενισχύουμε τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων για εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, καθώς και τεχνολογικής και οργανωτικής αναβάθμισής τους.

Το ευρώ δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα αν δεν είχαμε κάνει βήματα μπροστά, αν δεν είχαμε πετύχει σημαντικές αλλαγές, αν δεν είχαμε εργαστεί με συνέπεια και σταθερότητα. Συνεχίζουμε με γνώμονα τις ίδιες αρχές και προωθούμε με αποφασιστικότητα τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Το μέλλον μας χτίζεται πάνω στο ευρώ, η ευρωπαϊκή προοπτική εδραιώνεται και η πραγματική σύγκλιση επιταχύνεται.

Το θέμα που συζητάμε σήμερα δεν είναι ένας απλός ετήσιος Προϋπολογισμός, αλλά ο Προϋπολογισμός που εγκαινιάζει ουσιαστικά και δυναμικά την εποχή του ευρώ, την εποχή που οδηγεί στην Ισχυρή Κοινωνία, στην Ελλάδα της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης.

Καλώ ολόκληρη την εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2002.

Να μπούμε στην νέα εποχή με τους νέους στόχους, τις νέες δράσεις σε εξέλιξη, τις νέες προκλήσεις για πρόοδο, εξέλιξη και δημιουργία. Να μπούμε σε αυτή την εποχή ενωμένοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί, στο όραμα για την Ελλάδα που ο ελληνικός λαός θέλει: Μια Ελλάδα που κερδίζει το παρόν και κατακτά το μέλλον. Μια Ελλάδα ισχυρή και σταθερή στην Ευρώπη στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται. Μια Ελλάδα πιο Ισχυρή, μια Κοινωνία ισχυρή και σύγχρονη, που προνοεί και παρέχει για όλα τα παιδιά της. Μια Ελλάδα που κατακτά μια Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση.

Σας ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP