Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Economist: Η Βρετανία ετοιμάζεται για «έξοδο» από την Ευρώπη

το είδαμε στην Πατριωτική Αριστερά

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή, υποστηρίζει το Economist και μετρά κέρδη και ζημιές.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή, εκτιμά στο τελευταίο του τεύχος ο Economist, προειδοποιώντας ότι το...

κόστος για τη βρετανική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τάσσονται υπέρ μιας εξόδου, ενώ το συντηρητικό κόμμα είναι διχασμένο ανάμεσα στους βουλευτές που θέλουν μια ισχυρή σχέση με την Ευρώπη και αυτούς που θέλουν να αποχωρήσουν, με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν έδαφος.

Την ίδια ώρα το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο έχει ατζέντα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μετατοπιστεί από τα περιθώρια της πολιτικής ζωής στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Όπως παρατηρεί ο Economist, η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει πλέον ζήτημα χρόνου.

Σύμφωνα με το έγκριτο βρετανικό περιοδικό, μια Brixit θα είχε αρχικά κάποια οφέλη για τη Βρετανία, αλλά μακροπρόθεσμα θα ήταν επιζήμια για την οικονομία της.

Σε πρώτη φάση η χώρα θα εξοικονομούσε ως και 8 δισ. λίρες το χρόνο, καθώς δεν θα ήταν αναγκασμένη να μεταφέρει κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση αγροτικών εισοδημάτων ή φτωχότερων περιοχών.

Επιπλέον, θα είχε τη δυνατότητα να καταργήσει διάφορους περιορισμούς και ρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, που θα καθιστούσαν πιο ανταγωνιστική την οικονομία της.

Επίσης, θα ήταν ελεύθερη να θέσει ένα λιγότερο απαιτητικό στόχο για την πράσινη ενέργεια, επιτυγχάνοντας χαμηλότερες τιμές για την παραγωγή ενέργειας στο σύνολο της χώρας.

Όσον αφορά το περίφημο Citi του Λονδίνου, έξω από το γκρουπ των 27, θα ήταν πιο ελεύθερο να πλασαριστεί ως μια απελευθερωμένη χρηματοοικονομική αγορά, κάτι σαν μια “Σιγκαπούρη σε αναβολικά”.

Από τη στιγμή που δεν θα ήταν αναγκασμένο να ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα μπορούσε να προσελκύσει τα hedge funds που το έχουν εγκαταλείψει.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος της εξόδου από την κοινή αγορά θα ήταν τεράστιο. Τα βρετανικά γαλακτομικά προϊόντα θα εξάγονταν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόρο εισαγωγής 55%, ενώ οι δασμοί για ορισμένα από αυτά θα έφταναν ως και το 200%. Οι δασμοί για τα είδη ρουχισμού θα έφταναν κατά μέσο όρο το 12%.

Την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα εγκατέλειπε τη χώρα, καθώς παραγωγοί που έχουν ως βάση τη Βρετανία θα αντιμετώπιζαν δασμούς 4% για τις πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τονίζει ο Economist οι τάσεις φυγής από την Βρετανία δεν θα έπλητταν μόνο την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και τις εταιρείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Για να καταφέρει το Λονδίνο να γίνει το κέντρο της Ευρώπης για τις συναλλαγές στο νόμισμα της Κίνας, θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση του ως το κυρίαρχο κέντρο για συναλλαγές παραγώγων και ρευστού σε ευρώ. Αλλά πολλοί στην Ευρώπη δεν το θέλουν αυτό.

Σύμφωνα με τον Economist, χωρίς την ασπίδα της ενιαίας αγοράς, το Λονδίνο μπορεί να χάσει τη μάχη από τα άλλα ανταγωνιστικά κέντρα της Ευρώπης.

Οι χρηματιστές των ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων, στην Ασία και την Λ. Αμερική, προτιμούν την πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων πολιτών από την πιο χαλαρή ρύθμιση και τους λιγότερους περιορισμούς που προσέλκυσαν τις αμερικάνικες τράπεζες στο Λονδίνου το 1950 και το 1960.

Όπως σημειώνει ο Economist, έρευνα που πραγματοποίησε το UK City, έδειξε ότι τα δύο πέμπτα των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα προτίμησαν το Λονδίνο κυρίως λόγω της πρόσβασης στις αγορές της Ευρώπης.

Ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος μια Brixit, θα έπληττε τις διπλωματικές σχέσεις της Βρετανίας. Για τους Αμερικανούς, μια Βρετανία που είναι αποκομμένη από την Ευρώπη θα ήταν πολύ λιγότερο χρήσιμη από ότι τώρα.

Για το ΝΑΤΟ μια Βρετανία που θα απομακρυνόταν από την Ευρώπη, θα αποδυνάμωνε τους δεσμούς που ενώνουν την ήπειρο της Ευρώπης και την άμυνα της με τις ΗΠΑ σε μια εποχή που οι δεσμοί αυτοί βρίσκονται σε πίεση λόγω της περικοπής των στρατιωτικών δαπανών και του προσανατολισμού των ΗΠΑ προς την Ασία. http://www.economist.com/

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP