Η «El Pais» αναζητεί τα αίτια γύρω από τις λεηλασίες στην Αργεντινή
«Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς μπορεί η Ισπανία να ζήσει με ανεργία 25%, αλλά στην Αργεντινή η συνήθης ερώτηση είναι πώς μπορεί κάποιος να ζήσει με ετήσιο πληθωρισμό 23%» γράφει η «El Pais», προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση στα αίτια των λεηλασιών τις τελευταίες ημέρες στην πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρσνερ - παρά τον πληθωρισμό (σ.σ.: τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορείται ότι... εμφανίζει χαμηλότερο) - επανεξελέγη με 54%, απογοητεύοντας τους απανταχού οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού. «Η Φερνάντεζ έδωσε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, όμως η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξαιτίας του πληθωρισμού δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην καθημερινότητα» αναφέρει η εφημερίδα.
Η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και η Εκκλησία πιστεύουν ότι πίσω από τους βανδαλισμούς σε καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι, όμως, ο πληθωρισμός που πιθανώς άναψε το φιτίλι για τις λεηλασίες την περασμένη εβδομάδα σε 40 πόλεις στην Αργεντινή; Λεηλασίες που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς, πάνω από 500 συλλήψεις και 292 σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λεηλατημένα. Η κατάσταση στην Αργεντινή έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ 2001 και 2002. Η φτώχεια μειώθηκε από 57% το 2002 σε 22% το 2011, σύμφωνα με το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής, όμως ο Αγκουστίν Σάλβια, καθηγητής του πανεπιστημίου, είναι απαισιόδοξος για τη νέα χρονιά. «Η φτώχεια και η έλλειψη στέγης έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και, ενώ είναι αλήθεια ότι η αύξηση του επιδόματος τέκνου βοήθησε τους ανέργους με παιδιά κάτω των 18 ετών, δεν θα αντισταθμίσει την πτώση στην αγορά εργασίας» υποστηρίζει. Η ανεργία αυξήθηκε από 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2011 σε 7,6% κατά την ίδια περίοδο του 2012.
Μέχρι το 2011, η φτώχεια μειώθηκε, παρά τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 10% ετησίως από το 2007, καθώς τα εισοδήματα αυξήθηκαν περισσότερο από τις τιμές. Έτσι, ο πληθωρισμός ήταν ανεκτός. Η ισχυρή δύναμη των συνδικάτων και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέβασαν τους μισθούς. Αλλά το 2012 οι αυξήσεις και η άνοδος του πληθωρισμού ήρθαν πολύ κοντά και εργαζόμενοι, όπως δάσκαλοι και υπάλληλοι, είδαν την αγοραστική τους δύναμη να παραπαίει. Πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών είναι η αιτία των λεηλασιών στα καταστήματα την περασμένη εβδομάδα. «Στην Αργεντινή, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στη συλλογική συνείδηση το 2001 και το 2002, που οι άνθρωποι ανέχονται μάλλον τον πληθωρισμό, όταν υπάρχει χαμηλή ανεργία και καλύτερη κατανομή του εισοδήματος» λέει ο Ντιέγκο Κοάτζ, οικονομολόγος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ανάπτυξη των Κεφαλαίων στο Μπουένος Άιρες.
Η Φερνάντεζ, από την πλευρά της, έχει αρχίσει έναν διάλογο με τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές και οι μισθοί το 2013. Το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο και να προχωρήσει η κίνησή της αυτή εξαρτάται καθαρά από το αν η Φερνάντεζ θα εξασφαλίσει για το σχέδιό της την έγκριση των 3 από τα 5 σωματεία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου