Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «JUMBO» ΠΥΛΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η παραμυθένια εικόνα που προβάλουν τα καταστήματα Jumbo μέσω των διαφημιστικών τους μηνυμάτων: Τα Jumbo μας νοιάζονται τόσο πολύ που έχουν πραγματικά χαμηλές τιμές με δεδομένη την αγάπη που τρέφουν για όλους εμάς τους γονείς που επιθυμούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας σχολικά, παιχνίδια κλπ, αλλά ενδεχομένως κάποιοι από μας δεν διαθέτουμε τα ανάλογα χρήματα. Έτσι, τα Jumbo, σκύβουν πάνω μας, μας αγκαλιάζουν με στοργή και μας δίνουν τη δυνατότητα... να ψωνίσουμε, γιατί όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο δικό μας συμφέρον!
Η πραγματική εικόνα που συναντά κανείς στο κατάστημα Jumbo Πυλαίας Θεσσαλονίκης: Ο πελάτης με το που πατάει το πόδι του στην είσοδο αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ως επίδοξος κλέφτης ο οποίος εάν του δοθεί η ευκαιρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κλέψει. Απόδειξη;
H ταμπέλα στην είσοδο των Jumbo Πυλαίας, όπου ευθαρσώς, σου ζητούν να παραδώσεις στους υπαλλήλους εκεί,, (άκουσον – άκουσον) τις τσάντες με τα προσωπικά σου αντικείμενα. Εκείνοι, δεν σ΄ εμπιστεύονται ως τίμιο και αξιοπρεπή αγοραστή, εσύ όμως θα πρέπει να τους εμπιστευτείς όταν σου ζητούν να συμμορφωθείς με κάτι που από το Νόμο απαγορεύεται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά από πολίτη να του παραδώσει την τσάντα του με τα προσωπικά του είδη. Κι εγώ, που αισθάνομαι άκρως προσβεβλημένη, θα πρέπει να θεωρήσω δεδομένο ότι οι άγνωστοι άνθρωποι που θα κρατούν – ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ - την τσάντα μου όσο εγώ θα αφήνω στο κατάστημα τα λεφτά μου, είναι σίγουρο ότι δεν θα μου αφαιρέσουν τίποτα από μέσα.
Αγνόησα παντελώς την ταμπέλα αυτήν, που παρεμπιπτόντως δεν μου ήταν κάτι άγνωστο, μιας και στα Jumbo Ιωαννίνων μου είχε πριν ενάμιση χρόνο απαιτηθεί να αφήσω τα πράγματά μου στην είσοδο – και φυσικά αρνήθηκα επεξηγώντας στους θρασείς κυρίους την παρανομία τους και μη ξαναπατώντας εκεί σεβόμενη τον εαυτό μου και την αξιοπρέπειά μου.
Νόμιζα ότι το θέατρο του παραλόγου σταματούσε εκεί. Αλλά τα Jumbo Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, μου επιφύλαξαν μία ισχυρότερη επίθεση στον αυτοσεβασμό μου και έναν εξευτελισμό άνευ προηγουμένου. 12 Δεκεμβρίου 2012, εγώ, εγκυμονούσα με την αδερφή μου, και τον σύζυγό μου με το παιδί μας αγκαλιά επισκεφτήκαμε το εν λόγω κατάστημα. Προφανώς, η σύνθεση αυτή, έδωσε στους υπαλλήλους του καταστήματος την εικόνα συμμορίας! Το ατόπημά μας? Στο άδειο καρότσι του παιδιού μου, - καθώς ο πατέρας του το κρατούσε από το χεράκι ή αγκαλιά – τολμήσαμε εγώ κι η αδερφή μου να βάλουμε τα μπουφάν μας! Μόλις πληρώσαμε έναν βαρβάτο λογαριασμό στο ταμείο κι ενώ ετοιμαζόμασταν να αποχωρήσουμε, η ταμίας, μας ζήτησε να σηκώσουμε τα μπουφάν μας για να δει το καρότσι του μωρού!
Ομολογώ ότι το μέγεθος της προσβολής ήταν τέτοιο που μετά την απόλυτη σιγή από το αρχικό σοκ, βγήκα εκτός εαυτού! Με βάση την παράλογη και καθόλα ΠΑΡΑΝΟΜΗ απαίτηση της κάθε τυχούσας υπαλλήλου, θα πρέπει ο πελάτης να δεχτεί τέτοιον εξευτελισμό και να υποστεί έλεγχο από άτομα τα οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν. Αντιθέτως, ο προσβλητικός υπαινιγμός ότι εγώ έκλεψα ή ήμουν υποψήφια κλέφτρα και θα έπρεπε να ελεγχθώ, αποτελεί αδίκημα, το οποίο εάν εκείνη τη στιγμή είχα καταγγείλει με μήνυση θα αποτελούσε αιτία αυτοφώρου για την (κατά φαντασίαν αστυνομικό) ταμία και τον υπεύθυνο που την προτρέπει να το κάνει. Συγκεκριμένα, θα μπορούσα να μηνύσω την θρασύτατη υπάλληλο για δυσφήμιση, μαζί με τον προϊστάμενό της, εφόσον αυτός της έχει επιβάλλει μία τέτοια συμπεριφορά και να συλληφθούν αμέσως, οι ανάγωγοι αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν σέβονται όλους εμάς που τους αφήνουμε τα λεφτά μας.
Όταν από την αντίδρασή μου, έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή, βλέποντας μία έγκυο να έχει συγχυστεί κατ΄ αυτό τον τρόπο και προφανώς φοβούμενοι τις συνέπειες, δύο άλλοι υπάλληλοι – μία εκ των δύο υπεύθυνος,, έσπευσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα με φθηνές δικαιολογίες του τύπου « η κοπέλα εννοούσε μήπως ξεχάσατε τίποτα στο καρότσι κάτω από μπουφάν» και άλλα σχετικά που με έκαναν απλά να καταλάβω ότι οι πελάτες του Jumbo δεν θεωρούμαστε απλά υποψήφιοι κλέφτες αλλά και χαμηλού διανοητικού επιπέδου, καθότι υποτιμούν καί τη νοημοσύνη μας. Πάντως ένα συγνώμη δεν άκουσα από κανέναν. Άκουσα όμως προτροπές και λόγια απόλυτης δικαίωσης από πελάτες που ήταν παρόντες και έγιναν μάρτυρες στο συμβάν.
Προς γνώση και συμμόρφωση όλων αυτών των κυρίων οι οποίοι πλουτίζουν από εμάς τους… «φιλόδοξους κλέφτες» – και μας φέρονται τόσο εξευτελιστικά ενώ μόλις πριν από λίγα λεπτά τους αφήσαμε τα χρήματά μας, ενημερώνω ότι:
- Δικαίωμα να κρατήσει τα προσωπικά αντικείμενα πολίτη έχει μόνο η Αστυνομία και αυτό, μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις ότι συντρέχει ποινικό αδίκημα και φυσικά ακολουθεί η ανάλογη ανακριτική πράξη. Οποιοσδήποτε άλλος απαιτήσει κάτι τέτοιο διαπράττει ποινικό αδίκημα . Εν πάσει περιπτώσει, αποτελεί την αποθέωση του θράσους να σου ζητούν να κρατήσουν τα πράγματά σου, όσο εσύ τους κάνεις πλούσιους.
- Η Ταμίας – Σέρλοκ Χολμς, θα μπορούσε να μηνυθεί για παράβαση του άρθρου 362 του Ποινικού Κώδικα, αυτό της Δυσφήμησης, ως φυσικός αυτουργός και να μεταφερθεί στο Τμήμα για τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ ο φυσικός της προϊστάμενος ως ηθικός αυτουργός διότι κατά τα λεγόμενα του ‘’αθώου’’ υπαλλήλου, ο προϊστάμενος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για να προβεί η ταμίας σε αυτή την πράξη.
- Δικαίωμα σε σωματικό έλεγχο δεν έχει κανένας παρά μόνο η Αστυνομία και γενικά ανακριτικός υπάλληλος που έχει αρμοδιότητα υπό προϋποθέσεις που αναλύονται ρητά στο άρθρο 257 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας . Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή κλοπή, οι υπεύθυνοι ενός καταστήματος έχουν κάθε δικαίωμα να παρεμποδίσουν τη διαφυγή του ύποπτου, αλλά ούτε καν σ΄ αυτή την περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα σωματικού ελέγχου. Οφείλουν να φωνάξουν την Αστυνομία για να επιληφθεί του θέματος. Ειδάλλως διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Έχοντας πλέον καταλάβει τι εννοούν τα καταστήματα Jumbo με το σλόγκαν «τα παιχνίδια είμαστε εμείς», είμαι υπό σοβαρή σκέψη να κάνω χρήση των νομίμων δικαιωμάτων μου εναντίον όλων των εμπλεκομένων, οι οποίοι στην τόσο ευαίσθητη κατάστασή μου, μού φέρθηκαν τόσο απαράδεκτα και άδικα κα να βρεθούν στο δικαστήριο όπως θα έπρεπε, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν είδα κανένα ίχνος μεταμέλειας – ούτε άκουσα μία συγνώμη ακόμη και από την υπεύθυνη που έσπευσε στο χώρο όπου διαπράχτηκαν τα παραπάνω αδικήματα εις βάρος μου. Επιπλέον, θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να κοινοποιήσω τα παραπάνω για να μπορούν να προστατευτούν όσοι τυγχάνουν θύματα τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών όπως εγώ.
Μην αφήνετε κανέναν να μειώνει την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό σας. Αυτοί έχουν την ανάγκη μας κι όχι εμείς τη δική τους! Θα πρέπει οι κύριοι που έχουν σκαρφιστεί τέτοιες εξευτελιστικές μεθόδους στα Jumbo, να καταλάβουν ότι εάν εμείς δεν ψωνίζουμε από κει, τα μαγαζιά τους θα κλείσουν. Εκείνοι χρωστούν σ΄ εμάς κι όχι εμείς σ΄ αυτούς, ώστε να σκύβουμε το κεφάλι όταν μας προσβάλουν. Εγώ προσωπικά δεν θα ξαναπατήσω το πόδι μου στο ζοφερό αυτό κατάστημα, γιατί πρώτη φορά βλέπω να εξευτελίζουν εκείνους που τους ταΐζουν. Προτρέπω σθεναρά, όλους τους πελάτες που τυγχάνουν τέτοιας απαράδεκτης συμπεριφοράς, να γνωρίσουν τους Νόμους που τους προστατεύουν και να μη επιτρέψουν σε κανέναν να τους μειώνει την ίδια στιγμή δε, που τους αδειάζει το πορτοφόλι. Όποιος λοιπόν βρεθεί μελλοντικά σε αυτή τη θέση καλό είναι να μην αφήσει τον εαυτό του απροστάτευτο και τους παρανομούντες να συνεχίσουν ανενόχλητη τη δράση τους. Φυσικά δεν μπορούμε να τρέχουμε κάθε τρεις και λίγο στο αστυνομικό τμήμα αλλά πιστέψτε με ότι μόλις καταλάβουν ότι γνωρίζετε ακριβώς τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις τους θα σας αφήσουν ήσυχους.
Ο πελάτης αξίζει ένα «ευχαριστώ» γιατί αυτός σας κάνει πλούσιους κύριοι των Jumbo. Και κάτι άλλο: Όσο κι αν κάτι τέτοιο σας βολεύει: ΟΧΙ… «τα παιχνίδια ΔΕΝ είμαστε εμείς!»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP