Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ελλάδα-Ρουμανία 3-1 (βίντεο)

Ο Κώστας Μήτρογλου άνοιξε και έκλεισε το σκορ στο Καραϊσκάκη και η Εθνική ετοιμάζει βαλίτσες για τη Βραζιλία (3-1). Κρίσιμο και το γκολ του Σαλπιγγίδη που απάντησε αμέσως στην ισοφάριση των Ρουμάνων. Την Τρίτη στο Βουκουρέστι η Ελλάδα...
σφραγίζει το εισιτήριο.

Εσύ πως το βλέπεις; 1-0. Εσύ; 1-1. Εσύ; 0-0 και η πρόκριση στη Ρουμανία. Στην πλειονότητα των ποδοσφαιρικών συζητήσεων, που στην Ελλάδα κλασικά εμπεριέχουν και προγνωστικά, κανείς δεν έβλεπε πολλά γκολ και σίγουρα ελάχιστοι το 3-1. Όλοι ανέμεναν ένα κλειστό παιχνίδι Ελλάδας-Ρουμανίας, ορμώμενοι από το ισχυρό κίνητρο των δύο ομάδων που θα οδηγούσε τους δύο προπονητές σε κλειστές άμυνες. Έτσι επέβαλε άλλωστε η λογική του πρώτου αγώνα, όταν έχουμε να κάνουμε με μπαράζ.

Ένα εκρηκτικό επτάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου ήρθε να ανατρέψει τα στάνταρ του συγκεκριμένου αγώνα. Η Ελλάδα προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε και ξαναπήρε το προβάδισμα με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.
Ο άνθρωπος με τα πολλά κρίσιμα γκολ στους αγώνες της εθνικής, έδωσε έτοιμο γκολ στον Μήτρογλου, ο οποίος σε μια κίνηση αναγνώρισης του γυάλισε το παπούτσι. Οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν πέντε λεπτά μετά το 1-0, με κεφαλιά του Στάνκου, έπειτα από λάθος του Καρνέζη που δεν βγήκε να καθαρίσει τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι και αδράνεια του Τοροσίδη που δεν πήδηξε μαζί με τον σκόρερ.
Η απάντηση ήρθε με τη σέντρα και ήταν όσο γρήγορη χρειαζόταν ένας τόσο κρίσιμος αγώνας. Σαμαράς, Τοροσίδης και Σαλπιγγίδης συνδυάστηκαν ταχύτατα. Η μπάλα από την κοντινή προβολή του Σάλπι σταμάτησε στα δίχτυα του Λόμποντ.
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε κάπως όπως το πρώτο. Λίγο προσεκτικά, λίγο υποτονικά, λίγο άχρωμα. Όμως ο Μήτρογλου και η ρουμανική άμυνα που τελούσε εν τρικυμία, έφεραν ένα επιθετικό κρεσέντο από ελληνικής πλευράς. Το 3-1 έγινε στο 66' από τον "Μητρογκολ" και στις αμέσως επόμενες φάσεις Κατσουράνης και Μήτρογλου έφτασαν μια ανάσα από το 4-1, το οποίο θα επέτρεπε και το… πρόωρο check in για τη Βραζιλία.

Από το 3-1 και για δέκα λεπτά μετά, η άμυνα της Ρουμανίας είχε ανοίξει σαν ελβετικό τυρί, αλλά οι μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησαν οι παίκτες του Σάντος δεν μετατράπηκαν σε γκολ.
Ακόμη και μετά το 90' Γκέκας και Σαμαράς έφτασαν μια ανάσα από τη σφραγίδα πρόκρισης, αλλά τον πρώτο τον αδίκησε ο διαιτητής και τον δεύτερο η μπάλα…


contra.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP