Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Τοξική βόμβα στα λιμάνια τα κινεζικά προϊόντα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονομική βόμβα που κρύβεται στα λιμάνια της χώρας μας κρούουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα γεμάτα προϊόντα κοντέινερ που φθάνουν από την Κίνα και γενικότερα την Ασία είναι...
«θάλαμοι τοξικών αερίων και καρκινογόνων ουσιών».

Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών ερευνητών που αποκάλυψε η εφημερίδα «LeMonde», ένα στα πέντε κοντέινερ που φθάνει στα λιμάνια της Ευρώπης περιέχει επικίνδυνα, καρκινογόνα ή νευροτοξικά αέρια, άκρως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και των υπαλλήλων που εργάζονται στα λιμάνια και τα τελωνεία.

Τα στοιχεία της έρευνας, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στη χώρα μας, η οποία αποτελεί «είσοδο» πολλών εμπορευμάτων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Καθημερινά στα ελληνικά λιμάνια καταφθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες κοντέινερ, κυρίως από την Κίνα, τα οποία περιέχουν τρόφιμα, ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα εμπορεύματα αυτά διοχετεύονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espresso» ο διακεκριμένος χημικός και πρώην διευθυντής του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο τεράστιων διαστάσεων. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας περισσότεροι, συστηματικότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι για τα τρόφιμα ιδιαίτερα που προέρχονται από τη χώρα αυτή. Αυτές οι τοξικές, άοσμες και άχρωμες ουσίες απειλούν πολλές κατηγορίες εργαζομένων, όπως μεταφορείς, τελωνειακούς, αλλά κυρίως όλους τους καταναλωτές που βάζουν στο πιάτο τους δηλητήριο», τόνισε και συνέχισε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι προϊόντα από την Κίνα περιέχουν τοξικές και απαγορευμένες ουσίες, άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Κυρίως, τα τρόφιμα και τα ρούχα, αλλά και πολλά ακόμη άλλα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τις αρμόδιες αρχές. Πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ δώδεκα οικόσιτα ζώα πέθαναν έπειτα από την κατανάλωση κινεζικών ζωοτροφών που περιείχαν την τοξική ουσία μελαμίνη. Στην Ιαπωνία κατεψυγμένο σπανάκι βρέθηκε να περιέχει το απαγορευμένο φυτοφάρμακο χλωροπυρίφος. Επίσης, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών, κυρίως ξιφία, διότι ήταν επιβαρυμένα με απαγορευμένα αντιβιοτικά. Ακόμη σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή κινεζικού μελιού, διότι περιείχε το απαγορευμένο αντιβιοτικό χλωραμφενικόλη».

Σε όλα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαρός, έρχονται να προστεθούν τον τελευταίο καιρό και τα κοντέινερ, τα οποία μεταφέρουν διάφορα προϊόντα και ιδιαίτερα τρόφιμα.

«Τα κοντέινερ έχουν απολυμανθεί με μη εγκεκριμένες μεθόδους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα υλικά της απολύμανσης, υπό μορφή αερίων, διαπερνούν τις συσκευασίες των προϊόντων και τα καθιστούν ακόμη περισσότερο επικίνδυνα. Τα μετατρέπουν σε τοξικές βόμβες έτοιμες για κατανάλωση. Επίσης, προσοχή χρειάζεται και στα “τοξικά ρούχα”, που προκαλούν δερματίτιδες, αλλεργίες, εκζέματα, προβλήματα στο ορμονικό σύστημα έως και καρκίνο και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική αγορά! Πιτζάμες, νυχτικά, παιδικά μπλουζάκια που έχουν διάφορες πλαστικές στάμπες, αλλά και χρωστικές ενώσεις, σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, πωλούνται στα πανέρια των λαϊκών αγορών, αλλά και στα κινεζικά καταστήματα!»


Χαμηλές τιμές, ακριβό τίμημα
Μπορεί οι τιμές τους να είναι ελκυστικές για τον καταναλωτή που αναζητεί φθηνά καθημερινά ρούχα, ωστόσο το τίμημα ίσως να είναι πολύ ακριβό, αφού ρισκάρει την υγεία του, όπως και την υγεία των παιδιών του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα-δηλητήριο περιέχουν στα σχέδιά τους δύο κατηγορίες τοξικών ουσιών: τις φθαλάτες και τις χρωστικές ουσίες. Οι φθαλάτες είναι μια χημική ουσία ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία των παιδιών, όπως είπε ο κ. Κατσαρός. «Πρόκειται για χημικές ουσίες που σύμφωνα με έρευνες, όταν έρχονται σε επαφή με το ιδρωμένο δέρμα, κυρίως των παιδιών, μακροπρόθεσμα προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας, έως και καρκινογένεση».

Υπάλληλος δηλητηριάστηκε και έμεινε πέντε μέρες σε κώμα
Την έκταση του κινδύνου έφερε στο φως ομάδα Γερμανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Βερολίνο. Μετά την ανάλυση της ατμόσφαιρας σε διακόσια κοντέινερ που εκφορτώθηκαν στο λιμάνι του Αμβούργου και του Ρότερνταμ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 97% παρουσιάζει κατάλοιπα αερίων, ενώ στο 19% τα αέρια υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας. Επιπρόσθετα, οι δύο ερευνητές επιβεβαίωσαν τη μόλυνση και των μεταφερόμενων προϊόντων.

Το 2010 στην Ολλανδία, κατά την παραλαβή ενός γυάλινου κοντέινερ από την Κίνα, δύο υπάλληλοι δηλητηριάστηκαν. Ο ένας έμεινε πέντε μέρες σε κώμα, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεύτερου επιδεινώθηκε, καθώς έχασε βάρος και αλλοιώθηκε η όσφρηση και η γεύση του. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 20% από το ένα εκατομμύριο κοντέινερ που φθάνουν κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη μέσω πλοίων περιέχει εξαιρετικά επικίνδυνες καρκινογόνες και νευροτοξικές ουσίες.

Σημειώνεται ότι η παρουσία αυτών των τοξικών αερίων οφείλεται εν μέρει στη διαδικασία απολύμανσης, που μερικές φορές είναι υποχρεωτική, ώστε να αποφευχθεί μεταξύ άλλων η μούχλα και τα παράσιτα κατά τη μεταφορά, αλλά και στα αέρια που εκπέμπονται από τα ίδια τα προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει από τον Μάρτιο του 2012 τη χρήση του βρομιούχου μεθυλίου, που θεωρείται πολύ επιβλαβές.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ - espressonews.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP