Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αποθρασύνεται η Cosco. Ζητά την κατάργηση του ελάχιστου τιμήματος

Της Αγγελικής Καλλή

Την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος που καταβάλλει η Cosco για κάθε χρόνο παραχώρησης του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ στη θυγατρική της Cosco Pacific, φέρεται... να ζήτησε από τη διοίκησή του ο κινεζικός όμιλος.

Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα για την πορεία των οικονομικών του οργανισμού τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπόψη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, όπου πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι το 2013 θα είναι μία κερδοφόρα χρονιά, ενώ ο οργανισμός θα απορροφήσει τρία λιμάνια της Αττικής (Ραφήνα, Ελευσίνα, Λαύριο) ενισχύοντας τη θέση του.


Mε το υπουργείο Οικονομικών

Το Δ.Σ. δεν έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια απόφαση, καθώς είναι πιθανό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο χειρισμών από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Για το 2013 το συνολικό ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί στο οργανισμό από τη Cosco υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αποτελεί το ελάχιστο εγγυημένο τίμημα.

Το αίτημα των Κινέζων διατυπώνεται παράλληλα με την καταγραφή ζημιών ύψους 1,5 δισ. δολ. του ομίλου για το 2012, όπως μετέδωσε χθες η ιστοσελίδα Tradewinds. H Cosco καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυξημένες ζημίες, κάτι το οποίο δίνει το δικαίωμα στις χρηματιστηριακές αρχές να επιβάλουν περιορισμό στην ημερήσια διακύμανση των μετοχών. Αναλυτές αποδίδουν τις ζημίες στην πτώση του θαλάσσιου εμπορίου και στο υψηλό κόστος των καυσίμων, ενώ εκτιμούν ότι ο όμιλος θα πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις πλοίων του.


Η δεύτερη φορά

Από την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης ΟΛΠ - Cosco το 2009 είναι η δεύτερη φορά που ο όμιλος ζητά μεταβολή όρων της. Η πρώτη μεταβολή έγινε το 2011 και κυρώθηκε από τη Βουλή, αλλά τότε οι όροι που μεταβλήθηκαν δεν αφορούσαν ευθέως το τίμημα.

Η σύμβαση προβλέπει ότι το ελάχιστο εγγυημένο τίμημα αυξάνει ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά κάθε χρόνο. Το 2012 η Cosco διακίνησε μέσω Πειραιά 2 εκατ. κοντέινερ υπερβαίνοντας το συμβατικό στόχο των 1,4 εκατ. κοντέινερ, ενώ το 2013 υπολογίζει ότι θα διακινήσει 2,5 εκατ. κοντέινερ ανοίγοντας και ένα μέρος της νέας προβλήτας ΙΙΙ.


Διπλάσια κοντέινερ θέλει η MSC

Πρόταση για το διπλασιασμό, το 2013, των κοντέινερ που διακινεί από την προβλήτα Ι του ΟΛΠ, κατέθεσε στη διοίκησή του ο ιταλοελβετικός όμιλος της MSC. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη η MSC διακινεί 150.000 κοντέινερ. Η νέα πρότασή της περιλαμβάνει τη διακίνηση 300.000 κοντέινερ με εκπτώσεις στις χρεώσεις. Το επιτελείο του ευρωπαϊκού ομίλου επιλέγει να αντικαταστήσει με τον Πειραιά φορτία που σήμερα διακινεί μέσω λιμανιών της Τουρκίας και της Βηρυτού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP