Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αέριο και… μπαρούτι στη Μεσόγειο

Σύννεφα κρίσης έχουν αρχίσει να πυκνώνουν στο τετράγωνο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου – Ισραήλ με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρικών κολοσσών, αλλά έχουν ανεβάσει και το θερμόμετρο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι...
«δεν αρκεί η δική μας καλή θέληση, πρέπει να δείξουν και οι Τούρκοι. Δεν μπορεί να γίνονται υπερπτήσεις σε ύψος 100 μέτρων στο Καστελλόριζο» υποδηλώνει την ανησυχία της Αθήνας για τη συμπεριφορά της Άγκυρας, η νευρικότητα της οποίας τροφοδοτείται από την εξόρυξη του κυπριακού φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο προϊδεάζουν για αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή στο βαθμό που κράτη τα οποία μέχρι πρότινος απουσίαζαν από τον ενεργειακό χάρτη, όπως η Κύπρος, διεκδικούν τη μετατροπή τους σε ενεργειακούς κόμβους. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, που κατανοούν ότι αυτές οι αλλαγές συσχετισμών απειλούν τους πάγιους σχεδιασμούς τους και αναβαθμίζουν οικονομικά και διπλωματικά τους αντιπάλους τους, αναζητούν τρόπους να ματαιώσουν την εξέλιξη και να ακυρώσουν τα μελλοντικά πλεονεκτήματα.

Στην περίπτωση της Κύπρου και της ενεργειακής συνεργασίας της με το Ισραήλ, η συνεχής και εντεινόμενη στρατιωτική τουρκική παρουσία, είτε μέσω ασκήσεων και παραβιάσεων είτε με τη συνοδεία του ερευνητικού Piri Reis από πολεμικά σκάφη, υποδηλώνει ότι η Τουρκία διατηρεί ανοιχτή την επιλογή της θερμής επέμβασης.

Το επόμενο που θέλει να προλάβει η Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν να επιχειρήσει προκαταβολικά κάποιο θερμό επεισόδιο προκειμένου να παγώσει εν τη γενέσει τους τις όποιες σκέψεις της Αθήνας ή να αμφισβητήσει στην πράξη την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αν Ελλάδα και Κύπρος προχωρήσουν σε μεταξύ τους συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα αφήσει να εξελιχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς αντίδραση. Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός στρατός είχε ζητήσει μελέτη από την Ακαδημία της γείτονος για το αν τα κοιτάσματα της περιοχής είναι τέτοιας αξίας που να δικαιολογούν ρίσκο πολέμου και η Ακαδημία, έπειτα από μελέτη, είχε αποφανθεί καταφατικά.

Από την άλλη, η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Με τις πιθανότητες εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων να θεωρούνται αυξημένες και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοούν τη διέξοδο που μπορεί να δώσει στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα η ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην ουσία προανήγγειλε τις προθέσεις μιας μελλοντικής κυβέρνησης Ν.Δ., όπως εξάλλου τις έχει καταστήσει σαφείς και ο Αντώνης Σαμαράς: «Είναι προφανές ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργεί, λειτουργεί και ως καταλύτης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Επομένως, ο σεβασμός, η υπογραφή και η κύρωση της Σύμβασης αυτής είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμά της. Και, βέβαια, η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής πολιτικής μας».

Από «μόδα», που ήταν η ΑΟΖ επί Δημήτρη Δρούτσα υπουργού Εξωτερικών, καθίσταται προτεραιότητα και αυτό οπωσδήποτε συνιστά επαναφορά στα αυτονόητα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επιβεβαιώνει, υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών κατά της Κύπρου, ότι τυχόν στρατιωτική απόπειρα εις βάρος της Μεγαλονήσου αποτελεί αιτία πολέμου. Το επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου υπογράμμισε την ισχύ του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος: «Η Ελλάδα, για μία ακόμα φορά, δηλώνει δημόσια ότι εγγυάται την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας… Η οικονομική κρίση δεν έχει σε τίποτα αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα της χώρας. Η χώρα μας είναι εγγύηση για την Κύπρο και για το μέλλον της».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP