Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Το πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας και ο υποθαλάσσιος αγωγός

Σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Αίγινας και τις προοπτικές κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε και πάλι με την υδροδότηση της Αίγινας είναι ουσιαστικά αναιτιολόγητη και έχει υπερβεί κάθε όριο, με αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες πολίτες σε βασανιστική ομηρία στο πιο κρίσιμο σημείο της τουριστικής περιόδου.

Για την αλήθεια και την πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών, οφείλουμε να πληροφορήσουμε ότι η επιχορήγηση του Δήμου Αίγινας από την Περιφέρεια Αττικής για την υδροδότηση με υδροφόρα πλοία τα δύο τελευταία ήταν απρόσκοπτη και σημαντική: Το 2011, ανήλθε...
σε 1.550.000 ευρώ, και για το 2012 -μέχρι σήμερα- σε 1.500.000 ευρώ, ποσό που έχει καταβληθεί ολοσχερώς.

Είναι προφανές και κατανοητό σε όλους, ότι η εύρυθμη και σωστή λειτουργία υδροδότησης της Αίγινας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην γενναία αυτή επιχορήγηση, ούτε σε αυτό το μοντέλο που συνέτεινε στον εφησυχασμό και σε μια παλαιού τύπου λειτουργία πολλών δεκαετιών που έκρυβε το πραγματικό πρόβλημα, χωρίς να δίνει πραγματική λύση.

Όπως έχω σημειώσει πολλές φορές, απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ομαλή λειτουργία στη μεταφορά νερού και την ποιοτική και επαρκή υδροδότηση του νησιού.

Υπάρχει άμεση ανάγκη να στηριχτεί από όλες τις πλευρές μια νέα, μόνιμη, γόνιμη και αποτελεσματική λειτουργία ομαλής υδροδότησης της Αίγινας, ώστε να πάψουν οι πολίτες να είναι σε διαρκή ομηρία και αυτή είναι η βασική αρχή και η πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας.

Καλώ, για μια ακόμη φορά τους υδρομεταφορείς -όπως έκανα και σε επικοινωνία που είχα μαζί τους τις προηγούμενες μέρες της κρίσης- να ανταποκριθούν στο έργο τους, το οποίο έχει τεράστια κοινωνική διάσταση και να μην λειτουργούν πιεστικά και προσχηματικά σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ για όσες υπηρεσίες πραγματικά προσφέρουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώνονταν κανονικά και ουδέποτε είχαν χρηματική απώλεια.

Κάνω έκκληση σε όλους τους καταναλωτές, μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, να ανταποκριθούν άμεσα στις μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν είχαν εισπραχθεί στην ώρα τους δεν θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα αυτή η κατάσταση για την οποία κανένας δεν μπορεί να είναι υπερήφανος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Είναι αδιανόητο να συνεχίζονται τακτικές του παρελθόντος στο μείζον θέμα της ποιότητας και της επάρκειας νερού σε όλα τα νησιά της Αττικής. Δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή μια τέτοια παλαιοκομματική κατάσταση, όπου οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού -παρότι επιδοτούνται γενναία- ούτε να συνεχιστεί η παλιά ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ λειτουργία, βάσει της οποίας δεν εισπράττονται έγκαιρα ή καθόλου τα τέλη ύδρευσης του νερού. Στους περισσότερους δήμους υπάρχουν χρέη προς τους μεταφορείς νερού, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες λογαριασμοί δημοτών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!

Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ προσωπικά, είμαστε καθημερινά παρόντες, με συγκεκριμένες ενέργειες, προτάσεις και συγκεκριμένο έργο, για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις νέες προοπτικές υδροδότησης των νησιών μας, γιατί πιστεύουμε ότι η παροχή ποιοτικού νερού είναι προτεραιότητα και αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός τόπου.
Ήδη ξεκινήσαμε τις εργασίες κατασκευής του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας, προϋπολογισμού 6.651.302 ευρώ, ενός πολυσήμαντου έργου υποδομής που θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ποιότητα του νερού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απολύτως προσηλωμένοι σε πολιτικές υποδομών με έργα χρήσιμα για τη ζωή του πολίτη, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αδειοδοτήσεων της μελέτης (από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών) για την κατασκευή του αγωγού σύνδεσης με το νερό της ΕΥΔΑΠ, ένα έργο ζωής που περιμένουν επί δεκαετίες οι Αιγινήτες και θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας νερού στην Αίγινα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής για όλους.

Πιστοί στο μήνυμα που εξέφρασε από την αρχή της θητείας μας ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός να πάμε με έργο μπροστά, χρηματοδοτούμε το μεγάλο έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού, με τη βεβαιότητα ότι ανταποκρινόμαστε στο χρέος και την ευθύνη μας προς τις νεώτερες γενιές».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP