Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Διαβάστε και αηδιάστε...''Η εξομάλυνση της ναζιστικής βίας''

Του Αντώνη Λιάκου 
Σχόλιο του blog στο τέλος της...περισπούδαστης ανάλυσης...

Η ειδοποιός διαφορά του ναζισμού από άλλες μορφές βίας είναι απλή και σαφής. Άνθρωποι είναι...

 μόνο όσοι ανήκουν στη δική μας φυλή. Οι υπόλοιποι είναι υπάνθρωποι. Ο ναζισμός καταγγέλλει την έννοια «ανθρωπότητα». Ιστορία σημαίνει φυλές σε θανάσιμο ανταγωνισμό.

Μερικές ανήκουν στην τάξη των ανθρώπων, άλλες στην τάξη των υπανθρώπων.

Σκοπός της φυλής είναι να μείνει καθαρή από κάθε πρόσμειξη, να έχει τον δικό της ζωτικό χώρο, να αυτο-αναπαράγεται, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής επιλογής, μόνο από τα υγιή μέλη της. Καιάδας για τους σωματικά ή ηθικά άρρωστους.

Τα άλλα στοιχεία, η λατρεία μιας φυλετικής εκδοχής της Αρχαίας Ελλάδας και η καταγγελία του καπιταλισμού, είναι παράγωγα της βασικής θέσης:

Δεν μετέχουν όλοι στην ιδιότητα του ανθρώπου, άρα οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον τους δεν έχει ηθικούς περιορισμούς. Αυτή ήταν η ουσία της πολιτικής του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με αυτή προκάλεσε δεκάδες εκατομμυρίων θυμάτων.

Πώς εγκαθιδρύθηκε μια παρόμοια εγκληματική ιδεολογία στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Ελλάδα τώρα;

Εκτός των άλλων αιτιών, υπάρχει και μια παράξενη αναλογία. Το ποσοστό εθνικού προϊόντος που αφαιρείται τώρα από την Ελλάδα για τα δάνειά της είναι μεγαλύτερο από εκείνο που πλήρωνε η Γερμανία για αποζημιώσεις μετά την ήττα της το 1918!

Είμαστε μια ηττημένη χώρα, σε μια Ευρώπη πνιγμένη στα χρέη, όπως στην επαύριον εκείνου του πολέμου. Οικονομική καταβαράθρωση, απογοήτευση, ταπείνωση και απέχθεια σε πρόσωπα και θεσμούς πώς να μην οδηγήσουν στην ιδεολογία του άγριου ζώου;

Το καθήκον μας, όσο αναλογεί στον καθένα, είναι να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να εξελιχθεί σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Αλλά για να γίνει αυτό, για να αντιμετωπιστεί η βία, χρειάζεται η μεγαλύτερη σαφήνεια στη διάγνωσή της.

Η σύγχυση ανάμεσα στην κουλτούρα της Μεταπολίτευσης και στη βία της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στη βία των διαδηλώσεων και στις σχεδόν καθημερινές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών, οδηγεί στην εξομάλυνση της ναζιστικής βίας ως μέσου πολιτικής διαμάχης.

Όπως έγινε και στον Μεσοπόλεμο. Να καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Αλλά να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε. Η βία είναι όπως ο πόνος, μια προειδοποίηση. Και μερικοί πόνοι αποβαίνουν μοιραίοι.

Ο κ. Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής

Ότι πείτε κ.συνοδοιπόρε  της Ρεπούση, της Κουλούρη και λοιπών νεοταξίτικων φασιστικών βοθρολυμάτων. Ο σύγχρονος φασισμός εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή όχι από τη κατοχική κυβέρνηση και τα αφεντικά της... Ο σύγχρονος φασισμός δεν εκφράζεται από τους ομόκεντρους -του κυβερνητικού- κύκλους της ''κουλτούρας'', της ''διανόησης'', της ψευτοτέχνης της Κιτσοπούλου. Ναι αυτού του δήθεν πνευματικού κύκλου στον οποιο ανήκετε και αποστολή του είναι η νεοφασιστική προπαγάνδα. Βλέπετε δεν αρκουν μόνο οι πληρωμένοι ''δημοσιογράφοι'' για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά. Η γενικότερη κοινωνική συνομοταξία των "πρόθυμων" υποστηρικτών του νέου 4ου Ράιχ που σκοπό έχει τη διάλυση των εθνικών κρατών και την ισοπέδωση της εργατικής τάξης (μέσω της εισαγωγής φτηνών εργατικών χεριών) κρύβεται καλά πίσω από το δήθεν φασισμό της Χρυσής Αυγής. Για πόσο ακόμα; Οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι λίγα τα ψωμιά της...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP