Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Έντεκα χρόνια από τους δίδυμους πύργους

Πολιτικές και ψυχολογικές επιπτώσεις έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία της 9/11 –τι σύμπτωση, στις ΗΠΑ αναφέρεται πρώτα ο μήνας και ύστερα η ημερομηνία, και 9 11 είναι ο τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης.


Μέτρα έκτακτης ανάγκης είχαν προτείνει από τη δεκαετία του ‘90 μια υπερσυντηρητική ομάδα «δεξαμενών σκέψης» η PNAC (Project for a New American Century) «Πρόγραμμα για το νέο αμερικανικό αιώνα» που συντόνιζαν στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ.

Συμπτωματικά, αυτή ομάδα βρήκε την πρόφαση που αναζητούσε, μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, με τον γνωστό δικαστικό τρόπο, του προέδρου Μπους του νεότερου.Η ίδια ομάδα άνοιξε το δρόμο για την αναζωπύρωση της αντιπαλότητας με το Ιράν και η γραμμή διατηρείται από τη δημοκρατική «διακυβέρνηση» που...
ακολούθησε. Αλλά η αμερικανική εξωτερική πολιτική, δύσκολα αλλάζει ρότα.

Η κοινή γνώμη ξεσηκώνεται μόλις πληροφορείται πως το αμερικανοκίνητο ΝΑΤΟ, βομβαρδίζει ένα νοσοκομείο στη Σερβία, ή ένα γάμο σε ένα χωριό του Αφγανιστάν, ή βομβαρδίζεται ένα ξενοδοχείο με δημοσιογράφους στο Ιράκ.

Λες και έχουν ξεχαστεί οι βομβαρδισμοί σε γερμανικές πόλεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Όταν οι χωρικοί στην έρημο της Νεβάντα είχαν χρησιμοποιηθεί απροκάλυπτα από την αμερικανική κυβέρνηση ως πειραματόζωα, για τις πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, γιατί να μην πιστέψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που ξεπήδησαν μετά την τραγωδία της 11/9;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τους δίδυμους πύργους, που δέχτηκαν την επίθεση δύο αεροπλάνων τα οποία οδηγούσαν αεροπειρατές, κατέρρευσε και ένας τρίτος ουρανοξύστης, «ο πύργος 7», ο οποίος δεν είχε δεχτεί την επίθεση αεροπειρατών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, έρευνα των «New York Times/CBS News» το 2006, έβγαλε πως το 53% των Αμερικανών πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπους έκρυβε πολλά πράγματα γύρω από την τραγωδία της 11/9.

Είναι οι μόνοι ουρανοξύστες σ΄ολόκληρο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από πυρκαγιά, που έγινε αιτία να λειώσει ο χαλύβδινος σκελετός τους. Μια πυρκαγιά, που προκλήθηκε στην οροφή και όχι στην βάση του κτηρίου…(συμπεράσματα που εκδόθηκαν το Μάιο του 2002).

Η θεωρία όμως ανατράπηκε από πολλές μελέτες ανεξάρτητων αρχιτεκτόνων. Πιο ξεκάθαρα ερωτήματα όμως έθεσε με το βιβλίο του ο Γάλλος δημοσιογράφος Thierry Meyssan («Το μεγάλο ψέμα: Κανένα αεροπλάνο δεν χτύπησε το Πεντάγωνο») που επιχειρηματολογεί ξεκάθαρα πως επρόκειτο για «καθαρά εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ».

Αλλά ας ξεχάσουμε τις στενές οικονομικές σχέσεις της οικογένειας Λάντεν με την οικογένεια Μπους. Ή ακόμα ποιος ήταν ο κύριος χρηματοδότης του μπιν-Λάντεν στον πόλεμο των Αφγανών ανταρτών εναντίον των «σοβιετικών εισβολέων». Τώρα η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν, αποκαλείται «επιχείρηση διατήρηση της Ελευθερίας».

Ξεχνάμε ακόμα το φιάσκο των ΗΠΑ στη Σομαλία. Έχουν υποσχεθεί πως «σε λίγο» θα αρχίσει η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετά τις πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν στείλει στρατεύματα εκεί, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει, πως οι Ταλιμπάν, ελέγχουν περισσότερο από τα 2/3 της χώρας.

Το Ισραήλ πιέζει να ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον του Ιράν, όπως πίεζε και για τον πόλεμο στο Ιράκ. Θα περάσει όμως πολύς καιρός πριν αυτό που αποκαλούν «θεωρίες συνωμοσίας» επιβεβαιωθούν. Άλλωστε αποκαλύφθηκε πως Μπους και Μπλερ είχαν πει ψέματα για τα όπλα του Σαντάμ. Και το αποτέλεσμα; Ποιον καταδίκασαν και τον κρέμασαν;

Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, είναι μουγκή και κουφή ταυτόχρονα. Και θυμίζει τους τρεις πίθηκους «Βλέπε, άκου, σώπα». Την δικαιοσύνη επιβάλλουν αυτοί που ελέγχουν την ενημέρωση. Οι βαρόνοι των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης. Που έχουν περάσει γραμμή πως όλα τα άλλα, είναι θεωρίες συνωμοσίας…

(*) Οι αμερικανοί και πολλοί ευρωπαίοι βάζουν πρώτα το μήνα και μετά την ημερομηνία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP