Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε σήμερα: «Η Σερβία δεν αναγνωρίζει ούτε την επιτηρούμενη ούτε τη μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου. Για μας δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία άρσης της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Ο κ. Ντάτσιτς υποστήριξε ότι όρος για την προσχώρηση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθιστούν... αδύνατη την ομαλοποίηση της ζωής των πολιτών.

Παράλληλα, είπε ότι «είναι ανοησία να λέγεται ότι για την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου».

«Πώς μπορεί να είναι όρος η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, όταν υπάρχουν χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν αποδεχθεί την ανεξαρτησία; Η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων και η άρση των προβλημάτων είναι ο όρος» υπογράμμισε.

«Η Σερβία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο, να προσδιορίσει τα προβλήματα και να εργαστεί για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο περιθώριο σεμιναρίου, με θέμα την κοινωνική διάσταση της εμπορίας ανθρώπων στα Βαλκάνια, που διοργανώνεται στη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, στο Βελιγράδι.

«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο ο διάλογος να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, να εξευρεθεί συμβιβαστική, αποδεκτή από τις δύο πλευρές λύση. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν. Το επίπεδο και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν καθώς και το ποιος θα είναι παρών από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας είναι ζητήματα που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Σερβίας στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι πρόσφατα έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων, και πρόσθεσε ότι στην πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε. δεν υπάρχει αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Αυτές στην πραγματικότητα είναι επίσημες θέσεις της Ε.Ε. και όλα τα άλλα μπορούν να είναι μόνο επιθυμίες κάποιων. Εγώ, όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες, είπα τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε, να επιτύχουμε συμβιβασμό, αλλά είναι γνωστό μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν» σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP