Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με AIDS


Πραγματικότητα μπορεί να γίνει το τέλος της επιδημίας του AIDS, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS) χάρη στην καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται... για την θεραπεία, αλλά και την πρόληψη της προσβολής από τον ιό HIV που προκαλεί τη νόσο του AIDS. Ο αριθμός των θανάτων στον κόσμο από το AIDS μειώθηκε ελαφρά το 2011, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε 1,7 εκατομμύριο (μείωση 5,6%), επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της UNAIDS που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Επίσης και τα νέα κρούσματα μειώθηκαν πέρυσι, πέφτοντας στα 2,5 εκατομμύρια (έναντι 2,6 εκατομμυρίων το 2010), κυρίως τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών (330.000 έναντι 370.000 το 2010). Από το 2001 τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 20%.

Βάσει των στοιχείων αυτών μια νέα εποχή ελπίδας ξεκινάει για τις χώρες και τις κοινότητες του κόσμου που είχαν πληγεί σφόδρα στο παρελθόν από το AIDS, επισημαίνεται στην έκθεση.

Για τους ειδικούς του ΟΗΕ, το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του AIDS σημείωσε μια ελαφρά αύξηση πέρυσι, φτάνοντας τα 34 εκατομμύρια, έναντι των 33,5 εκατομμυρίων που ήταν το 2010.

«Παγκοσμίως υπολογίζουμε ότι το 0,8% των ενηλίκων στον κόσμο, ηλικίας 15 ως 49 ετών, ζει με τον ιό HIV, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών και των περιοχών όσον αφορά το βαθμό που έχουν πληγεί από την επιδημία», επισημαίνεται στην έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η Αφρική παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με σχεδόν έναν ενήλικα στους 20 να ζει με τον ιό HIV. Οι Αφρικανοί που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύουν το 69% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στον κόσμο. Επίσης 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος από AIDS στην περιοχή αυτή του κόσμου και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των παιδιών που έχουν προσβληθεί από AIDS ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Ασία έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με σχεδόν 5 εκατομμύρια φορείς και 309.000 θανάτους.

Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 92.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011 και στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 7.000.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν ωστόσο ανησυχία όσον αφορά τα νέα κρούσματα που υπάρχουν σε μερικές περιοχές του κόσμου. Στη Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε περισσότερο από 25% από το 2001. Επίσης τα νέα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία άρχισαν επίσης να αυξάνονται στα τέλη της δεκαετίας του 2000, έπειτα από μια σταθεροποίησή τους για πολλά χρόνια.

Με χρονικό ορίζοντα το 2015, η UNAIDS υπολογίζει ότι θα χρειάζονται ετησίως από 22 ως 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του αγώνα κατά του AIDS.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP