Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΩΜΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ. ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ "ΦΙΛΟΙ"

ekviasmosΠερί τα 10 – 14 δισ. ευρω και μία... πολιτική απόφαση χωρίζουν την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ από μία συμφωνία για την αναμόρφωση του προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας μέχρι και το 2016.
Η πολιτική απόφαση στάθηκε αδύνατο να ληφθεί χθες καθώς...
τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και οι συνάδελφοί του από την Ολλανδία και την Φιλανδία δεν αποδέχθηκαν την «λύση» που απαιτούσε το ΔΝΤ, για σαφή δέσμευση της ευρωζώνης με «κούρεμα» του επίσημου τομέα (διμερή δάνεια) και χρηματοδότηση του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2016.
Το... κέντημα των τεχνικών λύσεων που είχε προετοιμασθεί από το EWG όσο αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 32 δις. Ευρω (μέχρι το 2016) έφθασε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί και να πετύχει. Τελικά έμεινε μία «τρύπα» της τάξης των 10 – 14 δις. Ευρώ, δηλαδή περίπου 6 – 8 % του ΑΕΠ.
Αλλά η από τώρα δέσμευση για «κούρεμα» του χρέους το 2016 ήταν κάτι που καμία από τις «σκληρές» κυβερνήσεις δεν μπορούσε να αποδεχθεί. Πολύ περισσότερο η γερμανική ενόψει εκλογών Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην διάρκεια της συζήτησης η Γερμανία θα μπορούσε να αποδεχθεί την προοπτική «κουρέματος» το 2016 αλλά μόνο σαν ένα από τα ενδεχόμενα και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα της λύσης «κοκτέιλ» που έχει προτείνει η Γερμανία, με στόχο την βιωσιμότητα του χρέους. Αλλά σε καμία περίπτωση ως «δεσμευτική» απόφαση του Eurogroup.
Το ΔΝΤ όμως επέμεινε για άμεση δέσμευση.
Και το σχοινί της διελκυστίνδας των διαπραγματεύσεων κόντεψε ...να σπάσει στο σημείο αυτό, αλλά όπως φαίνεται ούτε η κα Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αποδεχθεί μία αποτυχία συνεννόησης του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη με δική της ευθύνη. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μία πρωτοφανούς έκτασης κρίση στο ΔΝΤ και πέραν των άλλων θα αμφισβητούσε επίσης τόσο την δική της θέση εκεί όσο και τις φιλοδοξίες της στην Ευρώπη...
Και έτσι επιλέχθηκε η λύση της αναβολής λήψης απόφασης μέχρι την Δευτέρα, στο επόμενο Eurogroup.
Στόχος τώρα είναι να περάσει στα χέρια των ηγετών της Συνόδου Κορυφής η ευθύνη μιας πολιτικής απόφασης – υπό την πίεση πάντα του ΔΝΤ – η οποία θα υποχρεώσει τους υπουργούς οικονομικών την Δευτέρα να βρουν την διατύπωση που θα κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο...
Παράλληλα το EWG θα επιχειρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα να βρει τρόπους (κάποιες πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις να βάλει εκεί το χέρι του...) για να καλυφθεί η «τρύπα» στο δημοσιονομικό κενό που έχει απομείνει και το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν ξεπερνά τα 10 – 14 δις. ευρώ.
Μετά από όλα αυτά βέβαια η αυριανή Σύνοδος Κορυφής αποκτά πλέον νέα σημασία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
«Διευκολύνεται» πάντως η όποια πολιτική συμφωνία επιδιωχθεί από την χθεσινή αναγνώριση ότι από πλευράς Ελλάδας έχει γίνει σε επίπεδο αποφάσεων ότι είχε απαιτηθεί από την τρόικα ως «προαπαιτούμενο».
Για τον λόγο αυτό άλλωστε τόσο ο κ. Γιουνκέρ και η κα Λαγκάρντ όσο και το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup αναγνωρίζουν επισήμως ότι οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έχουν καλυφθεί...
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες βράδυ, το ΔΝΤ εμφανίσθηκε σε κάποια στιγμή της διαπραγμάτευσης ιδιαίτερα «πιεστικό» απέναντι στην Κομισιόν και τις ευθύνες της στο όσο αφορά την εκτίμηση για το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα και τους κακούς «υπολογισμούς» που έχουν γίνει.
Υιοθέτησε μάλιστα την άποψη στις ανεπίσημες κουβέντες που έγιναν ότι μέρος αυτής της ευθύνης φέρει και το ΔΝΤ...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP