Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα στη Θεσσαλονίκη

Στις 17 Αυγούστου του 1896, η 44χρονη Bridget Driscol ήταν το πρώτο θύμα τροχαίου ατυχήματος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Bridget Driscol χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα, του οποίου ο οδηγός, έτρεχε με την «ιλιγγιώδη» ταχύτητα των 13 χλμ ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ήταν 6,4 χλμ. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι «το συγκεκριμένο είδος ατυχήματος δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί».

Σήμερα, εκατομμύρια... άνθρωποι εξακολουθούν να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τραυματιών σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνοί από ό,τι παγκοσμίως. Έχουμε 2.000 θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (που γιορτάζεται στις 11 Δεκέμβρη) και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της οδικής ασφάλειας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται παιδιά, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (www.hrt.org.gr) διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα το Παιδί και τα Τροχαία Ατυχήματα.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης ενώ την ημερίδα προλόγισε η κα Έλενα Μαχά, τμηματάρχης Α' Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η κα Μαχά αναφέθηκε στον ρόλο και τη λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και τόνισε ότι είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

Η Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, είπε η κα Μαχά και πρόσθεσε ότι με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κα Μαχά επισήμανε ότι η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δασκάλου της, διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρη Βουρβαχάκη που έχασε την περασμένη εβδομάδα τη ζωή του σε τροχαίο στο Ηράκλειο.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Αστερίου, Προϊστάμενος Τμήματος Τροχαίων Ατυχημάτων (Α' Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης), αναφέρθηκε στα τροχαία ατυχήματα στο νομό Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2012 και τόνισε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων ενώ όσον αφορά στην ηλικία των θυμάτων δεν υπήρξαν απώλειες σε παιδιά μέχρι 12 ετών.

Ο κ. Αστερίου δήλωσε ότι ένα από τα μοιραία λάθη που μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός παιδιού σε τροχαίο είναι όταν το παιδί βρίσκεται στην αγκαλιά ενός ενήλικα, όπως είπε χαρακτηριστικά το 90% των επιβατών που κρατούσαν παιδιά αγκαλιά σώθηκαν με κόστος τη ζωή του παιδιού. Ο ίδιος επισήμανε ότι πάντα τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σε κατάλληλο παιδικό καθισματάκι και να γίνεται σωστή χρήση της ζώνης.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευρυπίδης Πραντσούδης, Παιδοχειρουργός, Διευθ. Παιδ. Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μίλησε για τις κακώσεις που προκαλούνται στα παιδιά σε τροχαία ατυχήματα, επισημαίνοντας ότι το 85% των περιπτώσεων αφορά κλειστές κακώσεις δηλαδή δεν φέρουν εξωτερικά τραύματα και χρειάζεται περαιτέρω ιατρική εξέταση.

Στην ημερίδα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα» του δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη με θέμα τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, ενώ μίλησαν επίσης ο Γεώργιος Τσιτσιλέγκας, Εκπαιδευτής PreHospital Trauma Life Support (PHTLS), η κα Κυριακή Πασχαλίδου, Υπεύθυνη Παραρτήματος Β.Ελλάδος του Πανελληνίου Συλλόγου Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανήλικων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και ο Βάιος Πολυχρονίδης, εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η κα Πασχαλίδου είπε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020, εάν εξακολουθήσει η υφιστάμενη τάση, ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών από τροχαία ατυχήματα θα αυξηθεί, γεγονός που θα τα κατατάξει στην τρίτη θέση ανάμεσα στις κύριες αιτίες επιβάρυνσης της Δημόσιας Υγείας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP