Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι πιο υγιεινές τροφές του Δεκεμβρίου

Με το άκουσμα της λέξης Δεκέμβριος το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες από γαλοπούλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και γενικά μεγάλα τραπέζια γεμάτα με φαγητό.
Έτσι λοιπόν αγνοούμε το γεγονός ότι κατά τον μήνα αυτό ευδοκιμούν κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες τροφίμων που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το ανθρώπινο σώμα και όχι μόνο. Τροφές όπως το μπρόκολο και το σκόρδο...
παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητές βοηθούν πολύ τον οργανισμό προσφέροντας του απαραίτητες βιταμίνες για τις λειτουργίες τους.
Μια και αναφέραμε πρώτα τα δύο αυτά παραδείγματα ας ξεκινήσουμε με αυτά την περιήγησή μας στις υγιεινές τροφές του Δεκεμβρίου.
Το μπρόκολο είναι παγκοσμίως γνωστό ως το πιο υγιεινό λαχανικό και όχι άδικα. Περιέχει λίγες θερμίδες και είναι φορτωμένο με βιταμίνη C, φυτικές ίνες και συγκεντρώνει μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στα αντιοξειδωτικά. Τα θετικά του όμως δεν τελειώνουν εδώ καθώς το μπρόκολο περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε και Κ και μας προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, τα προβλήματα όρασης και την απώλεια οστικής μάζας.
Συνεχίζουμε με το σκόρδο. Συνήθως η μυρωδιά τους μας απωθεί από την κατανάλωσή του καθώς δεν είναι και τόσο ευχάριστη! Μας προστατεύει όμως από κάποιες μορφές καρκίνου και είναι χρήσιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών. (Φήμες λένε πως καταπολεμά και τους βρυκόλακες αλλά δεν έχω γνώση επί του θέματος οπότε μπορείτε να ρωτήσετε τον Ρόμπερτ Πάτινσον για το αν αληθεύει…)
Επόμενο φαγητό το οποίο ευδοκιμεί τον Δεκέμβριο είναι τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια προστατεύουν από τους ιούς και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένα είδη μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο γεγονός που τα καθιστά ισχυρούς αντιπάλους των καρδιακών παθήσεων.

Τελευταίο στη λίστα αλλά όχι καταϊδρωμένο είναι το σέλινο. Η ρίζα σέλινου (όπως είναι η πιο διαδεδομένη ονομασία του) είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιέχει κάλιο και βιταμίνη Β6. Σύμφωνα με έρευνες καταπολεμά κυρίως τον καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ το τέλος της περιόδου παραγωγής του έρχεται μαζί με το τέλος του Δεκεμβρίου οπότε μάλλον πρέπει να βιαστείτε αν θέλετε να το αγοράσετε στην φυσιολογική του ημερομηνία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP