Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

«Αν γίνουμε ΠΑΣΟΚ, χαθήκαμε» (τώρα που γίνατε ;)

 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει χαρακτηριστεί «ψυχή» και «συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Το Αριστερό Ρεύμα στο οποίο είναι επικεφαλής κατέγραψε στη Συνδιάσκεψη περισσότερο από 25% απέναντι στις συγκροτημένες τάσεις της ηγεσίας. Έχει διατηρήσει τη δυναμική του παρά τις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχεται. Απορρίπτει την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τη... ΔΗΜΑΡ, όπως συζητούν ήδη αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα», ενώ βρίσκει «προβλήματα συγκλίσεων» με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Επιθυμεί διάλογο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για πολλούς αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Αλέξη Τσίπρα, όμως ο ίδιος προβλέπει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ριζοσπαστικός «δε θα έχει μέλλον».
«Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του ΣΥΝ είναι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους ή του συντριπτικού μέρους του και η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος. Αυτές οι προτεραιότητές μας δεν βρίσκονται υπό την αίρεση των πιστωτών και των διευθυντηρίων της ευρωζώνης» αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα, σε όρια και οριοθετήσεις τρίτων. Κάποτε αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία, όχι για να απομονωθεί, αλλά για να θέσει πάνω απ’όλα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτό θα πρέπει να πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των προγραμματικών του δεσμεύσεων».
Ερωτηθείς για το πόσο πιθανή είναι μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Η προσπάθειά μας είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα στηρίζεται στη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και φυσικά σε ένα μεγάλο, ενωτικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίζονται σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και μετασχηματισμών στην οικονομία και την κοινωνία. Η εναντίωση στο μνημόνιο είναι βασική προϋπόθεση. Από μόνη της όμως δεν συνιστά συνεκτικό πρόγραμμα, ούτε υποδεικνύει κατεύθυνση στην πορεία της χώρας. Το ερώτημα “μετά το μνημόνιο τι;” είναι αμείλικτο, και εδώ τα προβλήματα συγκλίσεων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι σοβαρά».
Όσο για το αν με τη «συμπόρευση αριστερών δυνάμεων» εννοεί και τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε: «Θεωρώ ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά για την εφαρμογή μιας ακραίας και άγριας μνημονιακής επιλογής την τοποθετεί στην άλλη όχθη και δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας μαζί της».
Για το αν ανησυχεί για μια πιθανή «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Όσο μια πολιτική δύναμη μεγαλώνει και προσεγγίζει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες τόσο ο κίνδυνος αναδιπλώσεων και ενσωμάτωσης στο σύστημα καιροφυλακτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να σαγηνευτεί και να παγιδευτεί από τις δυνάμεις του συστήματος, και δε θα το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν ούτε θα γίνει ΠΑΣΟΚ, είτε παλιό είτε νέο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός ή δε θα έχει μέλλον».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP