Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Στο «σφυρί» λιμάνια, μαρίνες, μεγάλες εκτάσεις ως και οικόπεδα με θέα το …Αιγαίο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο «σφυρί» βγάζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων λιμάνια, μαρίνες και χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου από μεγάλες εκτάσεις ως και οικόπεδα με θέα το …Αιγαίο και τα κυκλαδίτικα σπίτια.
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για αποκρατικοποιήσεις «εξπρές», πέρα... από τα ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί την πώληση των ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ.

Προς το παρόν «άναψε» το πράσινο φως για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ –ΔΕΣΦΑ που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Στην «κούρσα» για τις δύο ενεργειακές εταιρίες βρίσκονται πέντε κοινοπρακτικά σχήματα με το Δημόσιο να προσβλέπει μίνιμουμ έσοδα 500 – 600 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για την ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ «σφάζονται» Αμερικανοί και Ρώσοι με τους τελευταίους μέσω της Gazprom αλλά και της Negusneft (Sintez Group) να έχουν ανεβάσει σημαντικά το τίμημα της προσφοράς. Κατά τις πληροφορίες, η Negusneft δίνει 1,9 δις. ευρώ και για τις δυο ελληνικές εταιρίες, ενώ η Gazprom προσφέρει 900 εκατ. ευρώ μόνο για την ΔΕΠΑ.

Η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar που ανήκει στην σφαίρα επιρροής των Αμερικάνων φαίνεται να προσφέρει 460 εκατ. ευρώ μόνο για την ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται επίσης η τσεχική PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ( σ.σ. υπέβαλαν από κοινού προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ) και η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil).

Η πώληση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ θα γίνει με μοναδικό κριτήριο το τίμημα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ παρουσιάζοντας τα σχέδια των 11 αποκρατικοποιήσεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.

Θέση σε αυτά πήραν εσχάτως μαζί με την ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ η πώληση των οποίων αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο στην κατηγορία των υποδομών περιλαμβάνεται η αξιοποίηση 48 μικρών λιμανιών και μαρίνων αλλά και 12 μεγάλων συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει μετά τον Μάρτιο.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο έχει ήδη συγκροτηθεί ένα πρώτο επενδυτικό «χαρτοφυλάκιο» με 300 ακίνητα του Δημοσίου ενώ άλλα 3.150 έχουν επιλεγεί προς αξιοποίηση μεταξύ αυτών, που όπως έχει ήδη επισημάνει και οικόπεδα, αγροτεμάχια από τα κυκλαδίτικα νησιά (Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Τήνο κλπ).

Ο πρόεδρος του Ταμείου παραδέχθηκε ότι από τα 80.000 ακίνητα που έχουν αξιολογηθεί από 30 φορείς του Δημοσίου το 35% ή τα 28.000 από αυτά είναι καταπατημένα.

Το Μνημόνιο προβλέπει έσοδα 4,3 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις τη διετίας 2013 -2014, 8,2 δισ. ευρώ έως το 2016 και 25 δισ. έως το 2020.
matrix24.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP