Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με το Γρηγόρη Σκουρτόπουλο, μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων

 το ειδαμε εδώ
Σε αυτό το φύλλο ο <Ο> ρίχνει μια ματιά στο πως ακριβώς ετοιμάζεται μια απεργία συνομιλώντας με το Γρηγόρη Σκουρτόπουλο, εργαζόμενο στο εργοστάσιο της <Ελευθεροτυπίας> και μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης
<Ενοχλητική» η δράση των ταξικών δυνάμεων>

«Ο»: Κατ' αρχάς πες μας...
δυο λόγια σχετικά με το εργοστάσιο και το σωματείο σας.
Γρηγόρης Σκουρτόπουλος: Στο εργοστάσιο της «Ελευθεροτυπίας» υπάρχουν περίπου 150 εργαζόμενοι που δουλεύουν ως λιθογράφοι. Εκεί υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς. Η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει τοσωματείο των λιθογράφων διότι αναγνωρίζει ένα άλλο σωματείο, την Ενωση Τεχνιτών Ηλεκτρονικού και Περιοδικού Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ) με το οποίο υπογράφει και σύμβαση.

Η ουσία είναι ότι η εργοδοσία και το ξεπουλημένο αυτό σωματείο πάνε χέρι-χέρι. Εμείς ως σωματείο λιθογράφων παλεύουμε να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς. Κι αυτό γιατί η σύμβαση των λιθογράφων είναι ανώτερη σε ζητήματα οικονομικά και θεσμικά. Για παράδειγμα, τα νυχτερινά μεροκάματα, οι αυξήσεις βάσει των τριετιών, το επίδομα πολυετίας κλπ. Εμείς έχουμε τα νομικά <πατήματα> και θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εφαρμοστεί η δική μας σύμβαση.

Βέβαια υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα και αυτό είναι κυρίως που δεν θέλει η διεύθυνση της <Ελευθεροτυπίας>. Ξέρουν ότι το σωματείο μας είναι ταξικό και δεν θέλουν ούτε να πληρώνουν περισσότερο τους εργαζομένους, με καλύτερη σύμβαση, ούτε να παρεμβαίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κινήμα σε αυτό το χώρο. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε εναντίον μου και απόπειρα τρομοκράτησης από τη διεύθυνση.

«Ο»: Στις 12 Δεκέμβρη είδαμε το μεγαλύτερο απεργιακό ξεσηκωμό των τελευταίων χρόνων. Πώς προετοιμάστηκε από το σωματείο;
Γ.Σ: Στην ουσία η μοναδική προπαγάνδιση της απεργίας με τη λογική της κλιμάκωσης και της συνέχειας ήταν από το σωματείο των λιθογράφων. Επιδιώξαμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε,
να μιλήσουμε με τους εργαζομένους και να οργανώσουμε την απεργία . Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είπαν ότι για το θέμα του ασφαλιστικού θα απεργήσουν οπωσδήποτε. Από εκεί και πέρα ήταν πολύ μεγάλο βήμα το γεγονός ότι καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να έρθουν και να συμμετάσχουν και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Κάποιοι άνθρωποι που γενικώς δεν πολιτικοποιούνται, δε συνδικαλίζονται και δεν καταλαβαίνουν πλήρως την έννοια του να συμμετέχει κανείς σε σωματείο, έκαναν ένα βήμα παραπάνω, ήρθαν, άκουσαν, είδαν πράγματα, απέκτησαν μια θετική εμπειρία. Κι όλα αυτά παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας για την ενσωμάτωση στη λογική: <ναι παιδιά, να απεργήσετε, αλλά με τη ΓΣΕΕ κλπ>.

Καταφέραμε και φέραμε κόσμο από το εργοστάσιο στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και οι συνάδελφοι είδαν θετικά τη συμμετοχή τους σε αυτή. Δηλαδή τα συνθήματα, ο σκοπός για τον οποίο κατέβηκαν στην απεργία, ότι δηλαδή έκαναν απεργία από το εργοστάσιο και η διαμαρτυρία τους εκφράστηκε. Κατέβηκαν σε μία συγκέντρωση που ακούστηκαν τα αιτήματά τους και όχι τα αιτήματα της ΓΣΕΕ υπέρ του νόμου Ρέππα.

Πηγή: Η εφημερίδα “Οδηγητής”

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP