Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Παπανδρέου: Έριχνα τις γυναίκες με την κιθάρα μου

τι εννοεί ο Γιώργης ; Τις βάραγε στο κεφάλι με την κιθάρα και έπεφταν κάτω  ;
 
Με άκρως εξομολογητική διάθεση στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Όρεγκον "Oregonian" ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα μπήκε σε τέτοια οικονομική αναταραχή και κατηγορείται για τα προβλήματα της Ευρώπης, επισήμανε... πως αυτό είναι μια ωραία δικαιολογία."Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα αυτή προτού αναλάβω, διαχειρίστηκε πολύ άσχημα την οικονομία. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο τεράστιο έλλειμμα", υπογράμμισε.
Αναλαμβάνοντας το αξίωμα του πρωθυπουργού, όπως σημείωσε, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας μάλιστα πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν χάρηκαν τόσο με αυτό.

"Έπρεπε να κόψω συντάξεις και μισθούς της μέσης τάξης. Ήξερα ότι αυτό θα μου στοίχιζε πολιτικά. Δεν με ένοιαζε από στη στιγμή που βοηθούσα τη χώρα μου να αποφύγει τη χρεοκοπία", επισήμανε. "Έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα", παρατήρησε.

Σημείωσε μάλιστα πως θεσπίστηκαν αυστηρότερες ποινές και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τονίζοντας πως χρησιμοποίησαν ακόμη και το Google Maps για να ελέγξουν κατά πόσο οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο για τις πισίνες τους.
Αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε πως το Ταμείο αναθεωρεί τις πολιτικές του. "Η λιτότητα έγινε φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει το πώς μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη", σημείωσε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και άλλοτε συγκάτοικό του Αντώνη Σαμαρά, ήλπιζε, όπως ανέφερε, ότι θα ήταν συνεργάσιμος όταν έγινε πρωθυπουργός. "Ήταν αρκετά αρνητικός και εκμεταλλεύτηκε εύκολα τον πόνο των Ελλήνων", επισήμανε.
"Τώρα νομίζω πως έχει αλλάξει εντελώς. Αποδέχτηκε το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσω. Έχουμε προσωπική σχέση και κατά καιρούς συναντιόμαστε", συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα φοιτητικά του χρόνια, το ντύσιμό του και την κιθάρα που κουβαλούσε μαζί του, σημείωσε πως με την κιθάρα ήλπιζαν να προσεγγίσουν το άλλο φύλο.
Όσο για το αν ήταν πετυχημένη αυτή η πρακτική, επισήμανε πως μερικές φορές ήταν. "Ήταν η κιθάρα αλλά και η ελληνική μουσική. Είχαμε κάποιους Λατινοαμερικανούς, κάποιους Ευρωπαίους και κάποιους Αμερικανούς. Συνηθίζαμε να κάνουμε παρέα και νομίζω πως πίναμε πολύ", σημείωσε.

Επισημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο με την ανεργία να έχει ανέβει στο 25% και τις τιμές πετρελαίου να βρίσκονται στα ύψη, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας.
"Ο τομέας της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχουμε εξαρτηθεί από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί", σημείωσε.

Ερωτηθείς για την πρότασή του περί μιας "πράσινης" εκδοχής του Σχεδίου Μάρσαλ, επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΕΕ.
Η συνέντευξη έρχεται στο πλαίσιο ομιλίας που θα πραγματοποιήσει το Φεβρουάριο ως ομιλητής του "World Affairs Council" στο Όρεγκον.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP