Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Mεγάλη πτώση στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος


Κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή κρέατος έχει σημειωθεί τα τριάντα τελευταία χρόνια αποκαλύπτοντας τη δεινή θέση της σημερινής κτηνοτροφίας και επιβάλλοντας πλέον επιτακτικά την λήψη μέτρων για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της...


ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσίασε στη 2η Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κ. Μακεδονίας) Αθανάσιος Σαρόπουλος, κατά την... τριακονταετία 1981 - 2011, η παραγωγή βόειου κρέατος έπεσε κατά 40%, του χοιρινού κατά 30%, του κατσικίσιου κατά 25% και του αιγοπρόβειου κατά 10 5. Την ίδια στιγμή, η αυτάρκεια της χώρας σε βόειο κρέας φτάνει μόλις το 28,7% και στο χοιρινό το 35,6% (που είναι και το πρώτο σε κατανάλωση στην Ελλάδα με 300.000 τόνους ετησίως). Διαφορετική είναι η κατάσταση στο αιγοπρόβειο κρέας, όπου η αυτάρκεια διαμορφώνεται στο 93,7%, και στην εγχώρια πτηνοτροφία, το προϊόν της οποίας καλύπτει το 83,5% των αναγκών της χώρας.


Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε μόλις κατά 5% για το κατσικίσιο γάλα ενώ εκείνη του πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 30% και του αγελαδινού κατά 7% περίπου. Και πάλι όμως η αυτάρκεια της χώρας σε γάλα δεν φτάνει τα επιθυμητά επίπεδα καθώς με εξαίρεση το αιγοπρόβειο γάλα (που είναι και το λιγότερο) και διαμορφώνει ποσοστό αυτάρκειας 97,5%, το παραγόμενο στην Ελλάδα αγελαδινό γάλα, που σημειώνει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση, επαρκεί για να καλύψει μόνο το 58,2% των αναγκών της χώρας.


Σε ό,τι αφορά τα αίτια για την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρέατος, ο κ. Σαρόπουλος επισήμανε ότι όλα τα χρήματα που εισέρευσαν στη χώρα με τη μορφή κοινοτικών επιδοτήσεων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στην παραγωγή κρέατος καθώς αφορούσαν μόνο στην επιδότηση του ζωικού κεφαλαίου. Αντίθετα επειδή οι επιδοτήσεις για την παραγωγή γάλακτος προϋπέθεταν την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε.


Στο εξής, αυτό που χρειάζεται, κατά τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, είναι να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του κτηνοτροφικού προϊόντος που παράγεται στην Ελλάδα, μέσω της παροχής επιστημονικής υποστήριξης στους κτηνοτρόφους, της ορθολογικής διαχείρισης των βοσκοτόπων, της διάδοσης των μεθόδων μεταποίησης, της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και της παραγωγής των ζωοτροφών από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους ώστε να εξοικονομούν πόρους.


«Τα τελευταία 30 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πτώση στην παραγωγή κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων. Παρά το ότι η χώρα, το παραπάνω χρονικό διάστημα, έλαβε 65 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή επιδοτήσεων και για την κτηνοτροφία και για τη γεωργία, η κατάσταση σήμερα δεν είναι καλή. Το αίτημα προς το υπουργείο είναι να μας ακούσει, να συζητήσουμε και να υλοποιηθούν αυτά που έπρεπε να γίνουν χθες», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Σαρόπουλος.


Την έναρξη των εργασιών της 2ης Γιορτής Κτηνοτροφίας κήρυξε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος. Τη Γαλάτιστα θα επισκεφθούν αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP