Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Με… «φαστ τρακ» διαδικασίες.......Μπαίνουν ιδιώτες στα σκουπίδια της Αττικής

Έτοιμο για το ''μπόμπο'' το φιλέτο...  
Σε fast track διαδικασίες βάζει η κυβέρνηση τους τέσσερις διαγωνισμούς για τα απορρίμματα της Αττικής, εν μέσω όμως σοβαρών επιφυλάξεων από δημάρχους του λεκανοπεδίου αλλά και εργολάβους, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εκχώρηση των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Χθες το πρωί...
παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα απορρίμματατου λεκανοπεδίου (ΕΔΣΝΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής  Γιάννης Σγουρός, κάλεσε το 60μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου προκειμένου να ενημερωθεί από τον Ειδικό Γραμματέα για την φιλοσοφία και την πορεία των ΣΔΙΤ.

Νωρίτερα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου είχε εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεύχη θα είναι ίδια με εκείνα που προκηρύχθηκαν τα άλλα εργοστάσια στην περιφέρεια (Πελοπόννησο, Ηλεία, Δυτική Μακεδονία κα.) ώστε να γίνει η προεπιλογή καθώς τα τελικά τεύχη του διαγωνισμού θα καθοριστούν στην φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου που έπεται.

Συνολικά τα τέσσερα εργοστάσια θα επεξεργάζονται 1,35 εκ. τόνους σκουπιδιών (έως 200 τόνους την ημέρα), αν και λόγω της κρίσης εκτιμάται ότι μετά βίας αγγίζουν το 1,1 εκ. τόνους

Να εξαιρεθεί η Φυλή

Σοβαρές πάντως διαφωνίες για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών διατυπώνουν μέλη του ΕΔΣΝΑ, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση για να καλύψουν την δική τους συμμετοχή.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έγινε στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου του δημάρχου Φυλής και Άνω Λιοσίων κ. Δημήτρη Μπουραίμη. «Αποικιοκρατία ή ΣΔΙΤ;» αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι θα γίνουν έργα που ενώ το δημόσιο σχεδιάζει να βάλλει τα μισά λεφτά, το γενικό κουμάντο θα κάνουν ιδιώτες.

«Όταν μετά από 27 χρόνια τα έργα αυτά θα παραδοθούν στο δημόσιο θα είναι πλήρως απαξιωμένα καθώς έως τότε οι τεχνολογίες και οι τεχνικές θα έχουν αλλάξει δραστικά». Ο δήμαρχος Φυλής αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς η Φυλή, είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός εν λειτουργία «σκουπιδοφάγος» της Αττικής με υποδομές, που σύμφωνα με το δήμαρχο έχει ημερομηνία λήξης το 2014. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε η Φυλή να εξαιρεθεί από την διαδικασία της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού καθώς όπως είπε ότι προβλεπόταν από το σχεδιασμό η Φυλή το έχει κάνει (εργοστάσιο και ΧΥΤΑ).

«Τα ΣΔΙΤ δεν είναι ιδιωτικοποίηση»(Γελάνε και τα ...σκουπίδια με το Σγουρό)

«Σε όσους μιλάνε για συμφέροντα και άλλες σκοπιμότητες απαντάμε ξεκάθαρα. Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Άλλοι μπορεί να χρωστάνε. Εμείς όχι. Προχωράμε ανεπηρέαστοι, με διαφάνεια, με διάλογο, με αυστηρή τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους να «βάλλουν πλάτη» έστω και αν διαφωνούν.

Επισήμανε μάλιστα για να καθησυχάσει τα ανήσυχα πλήθη ότι δεν θα πειραχθούν θέσεις εργασίας, δεν θα εκτιναχθεί το τέλος χρήσης που θα πληρώνει ο δημότης και ότι η ανακύκλωση θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια της επιλογής του αναδόχου.(Εδώ γελάμε) Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την αναθέτουσα αρχή (ΕΔΣΝΑ) η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού

Νωρίτερα ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στο μοντέλο των ΣΔΙΤ που όπως είπε είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος εκτέλεσης των έργων στην ΕΕ και δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Πρόκειται για μία ενοποίηση της ευθύνης των έργων που ο ιδιώτης θα βάλλει χρήματα μαζί με το ΕΔΣΝΑ και θα έχει την ευθύνη για λογαριασμό του Συνδέσμου της συντήρησης και λειτουργίας των εργοστασίων» είπε. Όπως τόνισε τον τελευταίο χρόνο στην ΕΕ χρηματοδοτήθηκαν αντίστοιχα έργα ύψους 6 δις. ευρώ. Οι διαγωνισμοί θα είναι ανοιχτοί σε δοκιμασμένες τεχνολογίες (απορρίπτονται όσες είναι σε πειραματικό στάδιο). «Η καύση είναι πολύ ακριβή σαν τεχνική και για αυτό ενδεχομένως να μην χρησιμοποιηθεί» ανάφερε ο ΓΓ ΣΔΙΤ.

Στα 45 ευρώ ο τόνος το τέλος για το ΧΥΤΑ

Για το 2013 το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να διατηρηθεί στα 45 ευρώ ανά τόνο το τέλος χρήσης για τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Σε συνάρτηση με τη μείωση του όγκου των εισερχόμενων απορριμμάτων, οδηγεί σε μείωση του συνόλου της εισφοράς των δήμων για το 2013 σε ποσοστό της τάξης του 14 %. Η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ μέχρι την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης κοστολόγησης υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ, οπότε και το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα κληθεί να λάβει νέα απόφαση.

Για το 2011, το συσσωρευμένο χρέος του πρώην ΕΣΔΚΝΑ (τον διαδέχτηκε ο ΕΔΣΝΑ) ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι διεκδικήσεις αναδόχων έργων του Συνδέσμου (εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης -ΕΜΑΚ) που ανέρχονται σε περίπου άλλα 50 εκ. ευρώ.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του Συνδέσμου υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση στα 100 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 43,7 εκ. ευρώ αφορούν πληρωμές αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους Φυλής και Ασπροπύργου για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
proto thema

το είδαμε εδώ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP