Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Περισσότερα από 6 στα 10 παιδιά με λευχαιμία μπορούν να γίνουν εντελώς καλά.

Στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (ΜΑΚ) βρίσκεται η λύση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στη χώρα μας με παιδιά που πάσχουν από σοβαρά γενετικά, αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα. Περισσότερα από 6 στα 10 παιδιά με οξεία λευχαιμία σήμερα μπορούν να ιαθούν πλήρως, ενώ το ποσοστό
ίασης σε...

κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες και απλαστική αναιμία φθάνει το 75% και με αιμοσφαιρινοπάθειες το 95%...Το ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα καταδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, καθώς οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις (ποσοστό περίπου 70%) πραγματοποιούνται έως τώρα από κύτταρα που προέρχονται από τις διεθνείς τράπεζες εθελοντών δοτών.

Στον αντίποδα αυτής της αισιοδοξίας βρίσκεται η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις πραγματικής επιδημίας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να θεωρούνται σήμερα τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Απότοκη αυτής της κατάστασης είναι μια σειρά ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών που «ενσκήπτουν» στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, όπως αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυματοποίηση λόγω σχολικού εκφοβισμού, κοινωνική απομόνωση και χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι οποίες χρήζουν άμεσης και σωστής αντιμετώπισης από τους ειδικούς.


Τα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα διογκώνονται στην εφηβεία, αναπτυξιακή περίοδο κατά την οποία η αποδοχή από την ομάδα των συνομηλίκων και οι σχέσεις με το άλλο φύλο αποκτούν πρωταρχική σημασία και υποστηρίζουν ουσιαστικά την αυτοεκτίμηση του εφήβου και την προσπάθειά του για ανεξαρτησία από τους γονείς.


Αυτά είναι μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων (Ε.Κ.Π.), το οποίο πραγματοποιείται στις 10 – 11 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα και είναι αφιερωμένο στης μνήμη του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτη.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Π. Καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο, στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην υγεία του παιδιού από τη γέννησή του έως και την προχωρημένη εφηβεία. Ο κ. Χρούσος τόνισε ότι η Παιδιατρική στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται από τους δείκτες υγείας των παιδιών μας, οι οποίοι είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.


Αναφερόμενος στα αισιόδοξα μηνύματα κατά των νεοπλασμάτων, ο Παιδίατρος – Αιματολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Στέλιος Γραφάκος πρόσθεσε ότι μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη από το οικογενειακό του περιβάλλον, γεγονός που θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους μας για τη δημιουργία εθελοντών δοτών.


Από την πλευρά της, η Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ., στην Παιδοψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Αργυρώ Καλτσά υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Παιδοψυχιάτρου στη σωστή αντιμετώπιση και υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία, καθώς και των οικογενειών τους. Ο ρόλος του συνίσταται στην προσεκτική αξιολόγηση του παιδιού και της οικογένειάς του, προκειμένου να ανιχνευθούν όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν, και στη συμβουλευτική εργασία,, τόσο με τους γονείς, όσο και με το παιδί.


Για τη σημερινή αύξηση του παιδικού άσθματος έκανε λόγο ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κ. Αλέξανδρος Λαγγούσης, επισημαίνοντας ότι σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποδεικνύεται ότι αποτελεί η μακροχρόνια, ή και βραχυχρόνια, έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


Σημαντικότερες, ωστόσο, είναι οι συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από διεθνείς κλινικές μελέτες, η ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση υπολείπεται της ανάπτυξης των πνευμόνων των παιδιών που ζουν σε περιοχές με χαμηλή ρύπανση. Η υπολειπόμενη αυτή ανάπτυξη, πιθανότατα, κάνει τα παιδιά αυτά περισσότερο ευάλωτα σε κάποια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στην ενήλικη ζωή τους.


Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Μαρία - Αλεξάνδρα Μαγιάκου τόνισε ότι, στην ουσία, τέσσερις (4) είναι οι κατηγορίες παιδιών που έχουν ένδειξη χορήγησης αυξητικής ορμόνης: 1) παιδιά με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, στα οποία γίνεται υποκατάσταση, δηλ. χορηγείται θεραπευτικά η ορμόνη που ο οργανισμός δεν παράγει, 2) παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια, 3) παιδιά που γεννήθηκαν μικρόσωμα (με ενδομήτρια καθυστέρησης αύξησης) και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν φυσιολογικό ύψος στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και 4) κορίτσια με σύνδρομο Turner, χρωμοσωμική ανωμαλία κατά την οποία λείπει το ένα χρωμόσωμα Χ.


Τέλος, αναφερόμενη στη χορήγηση της βιταμίνης D, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» κ. Πολυξένη Νικολαΐδου – Καρπαθίου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σαφής ανάκαμψη και επίταση του ενδιαφέροντος της διεθνούς ιατρικής κοινότητας γύρω από αυτήν. Οι λόγοι είναι δύο: α) η δραματική αύξηση της επίπτωσης της υποβιταμίνωσης D, αποτέλεσμα, κυρίως, της μαζικής εφαρμογής των μέτρων ηλιοπροστασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης κακοηθειών του δέρματος και β) η συσσώρευση νέων γνώσεων, σύμφωνα με τις οποίες η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητη μόνο για την υγεία των οστών, αλλά έχει και άλλες σημαντικές βιολογικές δράσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες αυτές γνώσεις, υπάρχουν ενδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του καρδιαγγειακού και του ενδοκρινικού συστήματος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP