Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Κλείνει το εργοστάσιο της Opel στο Μπόχουμ - Αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη Δευτέρα την απογοήτευσή της κυβέρνησής της για την ανακοίνωση της απόφασης που έλαβε η αυτοκινητοβιομηχανία Opel να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Μπόχουμ από το 2016. Αιτία αυτής της απόφασης είναι σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, κάθε προσπάθεια διάσωσης του εργοστασίου δεν ευοδώθηκε, μολονότι η αυτοκινητοβιομηχανία φέρεται πρόθυμη να διατηρήσει... τις εκεί θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τον αριθμό τους.

«Η καγκελάριος και η κυβέρνηση λυπούνται για την απόφαση. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους, αλλά και την γενικότερη περιοχή του Μπόχουμ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η παράδοση της Opel είναι πλούσια στην περιοχή αυτή και υπογράμμισε πως ευελπιστεί ότι η μητρική εταιρεία General Motors θα χειριστεί με τη δέουσα προσοχή τα κοινωνικά πακέτα και την αποζημίωση των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα, η General Motors ανακοίνωσε στους περίπου 3.200 εργαζομένους στο Μπόχουμ την απόφασή της για την οποία «οι κύριοι λόγοι είναι η δραματική πτώση των πωλήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και την μεγάλη υπερεπάρκεια στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας».

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα για το Μπόχουμ, που συμπίπτουν με το τέλος της παραγωγής του μοντέλου Zafira Tourer MVP, είχαν πρωτοανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου, οπότε η διοίκηση και οι ενώσεις των εργαζομένων είχαν συμφωνήσει για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον των εργασιών στην Opel, η οποία αριθμεί συνολικά 20.800 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την εταιρεία το κέντρο επιμελητείας του εργοστασίου θα διατηρηθεί και «τελικά θα επεκταθεί», ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η εγκατάσταση μίας μονάδας παραγωγής ανταλλακτικών. Η διοίκηση υποστηρίζει πως επιθυμία της είναι «με αυτόν τον τρόπο να διασωθεί ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας» στη μονάδα παραγωγής, η οποία είχε ιδρυθεί το 1962.

Ωστόσο, για τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η απόφαση της Opel καταδικάζει στην ουσία τη μονάδα παραγωγής, και μαζί με αυτή και την μαστιζόμενη από την αποβιομηχάνιση περιοχή του Ρουρ.

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας Χάνελορε Κραφτ, δήλωσε πως πιστεύει τις δηλώσεις της Opel και αναμένει από την εταιρεία να λάβει εφεξής όλες τις πρόνοιες για «μία σοβαρή και σαφή προοπτική για τη μονάδα παραγωγής», από το έργο της οποίας εξαρτώνται άλλες 40.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, σύμφωνα με έρευνα του τοπικού Πανεπιστημίου του Άαχεν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP