Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Βήμα: Το παρασκήνιο των φωτογραφικών διαγωνισμών και των εκατομμυρίων ευρώ για τις πτήσεις των απελάσεων

Βήμα: Το παρασκήνιο των φωτογραφικών διαγωνισμών και των εκατομμυρίων ευρώ για τις πτήσεις των απελάσεων


Αρχίζουν οι μαζικές απελάσεις χιλιάδων παράνομων μεταναστών, με κανονικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα σειρά ερωτημάτων εγείρονται...
για τη διαδικασία ναύλωσης τσάρτερ από την ΕΛ.ΑΣ , κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για τη μεταφορά των μεταναστών όπου τον «ταχύρρυθμο» διαγωνισμό για κάθε πτήση κερδίζουν μονίμως δύο αεροπορικές εταιρείες που είχαν σειρά προβλημάτων με τους ελέγχους της
Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και με το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.

Μάλιστα η μία εξ αυτών κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για «κατασκοπεία» και προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο Ιράν!

Λόγω αυτών των «προβλημάτων» εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί άλλος τρόπος – με κεντρικό διαγωνισμό, ισχύος δύο ετών – επιλογής αεροπορικών εταιρειών για την επαναπροώθηση των αλλοδαπών με πτήσεις τσάρτερ αλλά και για την επιλογή εταιρειών για διάθεση εισιτηρίων με κανονικές πτήσεις σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έγγραφο που συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012 , το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχωρήσουν την επόμενη διετία από την Ελλάδα, με κανονικές πτήσεις αερογραμμών, συνολικά περίπου 3.700 παράνομα κατοικούντες στην Ελλάδα μετανάστες αλλά και περίπου 1.800 συνοδοί αστυνομικοί (αναλογία ένας αστυνομικός για δύο αλλοδαπούς).

Δηλαδή, ουσιαστικά, το ελληνικό δημόσιο και η ΕΕ θα πληρώσουν για την αεροπορική επαναπροώθηση κάθε λαθρομετανάστη περίπου 1.800 ευρώ, χωρίς σε αυτή την τιμή να συνυπολογίζεται και η έξτρα αμοιβή για τους αστυνομικούς-φρουρούς τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ζητείται για τα αεροπορικά εισιτήρια για απελαθέντες αλλοδαπούς «να προτιμούνται εταιρείες με συχνές πτήσεις οι οποίες δύνανται να παραλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ατόμων» .

Γίνεται ακόμη μνεία ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάθε υπό επιστροφή κρατούμενος να συνοδεύεται από δύο αστυνομικούς, «ο οποίος αριθμός δύναται να αυξηθεί ανάλογα με την επικινδυνότητα του αλλοδαπού» .

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες ενστόλων, σε πτήσεις τσάρτερ μεταφοράς αλλοδαπών έχουν υπάρξει διάφορα απρόοπτα όπως ορισμένοι αλλοδαποί, παρότι υπάρχει αστυνομική εποπτεία, να επιχειρούν να βγουν εκτός αεροπλάνου, ακόμα και να προσπαθούν να σπάσουν τα παράθυρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πτήση – μέσω Ρώμης – για τη Νιγηρία, ένας Αφρικανός έσπασε ένα από τα παράθυρα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για την πτήση και το αεροπλάνο να καθηλωθεί στο έδαφος για πολλές ώρες.

Οπως αναλύεται στο ίδιο έγγραφο, το ελληνικό δημόσιο και η… «ΕΛΑΣ ΤΟURS» θα πληρώσουν, ανάμεσα στα άλλα, 278 εισιτήρια για πτήσεις προς Αιγυπτο, 238 για Ιράκ, 627 για Πακιστάν αλλά και 107 για Κίνα, 106 για Μπαγκλαντές, 31 για Ρωσία, 40 για Νιγηρία, έξι για Χιλή , τέσσερα για Βραζιλία, δύο για Αυστραλία και ένα για ΗΠΑ.

Πάντως σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την προμήθεια εισιτηρίων έχει αναβληθεί δύο φορές, τις τελευταίες ημέρες.

Τι γινόταν, έως τώρα, με τους διαγωνισμούς

Απορίες έχουν δημιουργηθεί από την έως τώρα διαδικασία ναύλωσης τσάρτερ για επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών, από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος», η διαδικασία που ακολουθείται είναι να προκηρύσσεται μίνι διαγωνισμός «εξπρές» για κάθε πτήση τσάρτερ.

Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται αιφνιδιαστικά να καταθέσουν τις προσφορές τους μέσω e-mail και μόλις εντός 24 ωρών από τη στιγμή που εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ να ορίσει νέα ναυλωμένη πτήση.

Ετσι λοιπόν, ενώ αποδέκτες της έγγραφης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ είναι 17 αεροπορικές εταιρείες, τελικώς για όλες τις πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν επιλεγεί μόνο δύο εταιρείες, οι οποίες μάλιστα έχουν και τον ίδιο εκπρόσωπο.

Η τιμή που ορίζεται είναι της τάξης των 130.000-200.000 ευρώ, που θεωρείται από πολλούς «φουσκωμένη». Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι «υπάρχει απροθυμία των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία ενώ δεν διαθέτουν και αεροσκάφη γι' αυτές τις πτήσεις».

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται μετά τη διαπίστωση ότι οι δύο αυτές εταιρείες, που τελικά προτιμώνται, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΥΠΑ και των... ΗΠΑ.

Η πρώτη εξ αυτών είναι ουκρανικών συμφερόντων, ιδρύθηκε το 2006, και διαθέτει στην Ελλάδα μόνο ένα παλιό επιβατηγό αμερικανικό αεροσκάφος. Η εταιρεία αυτή άρχισε να ελέγχεται από τις ΗΠΑ όταν ξεκίνησε να πραγματοποιεί εσωτερικές πτήσεις στο Ιράν, ενέργεια που θεωρήθηκε «σπάσιμο» του αμερικανικού εμπάργκο στην συγκεκριμένη χώρα.

Ετσι κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες για προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο Ιράν , και αυτό οδήγησε την αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία να μην αποστέλλει τα απαραίτητα εγχειρίδια συντήρησης του αεροσκάφους. Κάτι που σημαίνει μείωση της ασφάλειας πτήσης του συγκεκριμένου αεροπλάνου που μετέφερε λαθρομετανάστες και έλληνες αστυνομικούς.

Η δεύτερη αεροπορική εταιρεία, που τυχαίνει της προτίμησης της ΕΛ.ΑΣ, είναι αραβικών συμφερόντων και προ μερικών μηνών είχε υπάρξει τετράμηνη αναστολή λειτουργίας της από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λόγω προβλημάτων στη στελέχωση του προσωπικού της αλλά και λόγω τεχνικών ελλείψεων.

Υπεύθυνος αυτών των εταιρειών δήλωσε στο «Βήμα» ότι «τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, σε πτήσεις πολλών ιδιομορφιών όπως αυτό της μεταφοράς μεταναστών».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επειδή εντόπισε ότι με αυτό τον τρόπο ναύλωσης των τσάρτερ, με... 24ωρους διαγωνισμούς ανά πτήση το ελληνικό δημόσιο χάνει μεγάλα ποσά, εντός των επομένων ημερών θα προκηρύξει νέο «κεντρικό» διαγωνισμό για την ανάληψη όλων των πτήσεων από μία εταιρεία για διάστημα δύο χρόνων.
Βήμα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP