Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Βρυξέλλες: Συγκρούσεις αστυνομίας και εργαζόμενων στη χαλυβουργική

Σε μικρή απόσταση από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η βελγική κυβέρνηση

Περίπου 200 εργαζόμενοι στη χαλυβουργική βιομηχανία ArcelorMittal συγκρούστηκαν με...
την αστυνομία σε μικρή απόσταση από την έδρα της βελγικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες

Σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας ενεπλάκησαν διαδηλωτές εργαζόμενοι στη χαλυβουργική βιομηχανία ArcelorMittal, οι οποίοι μείνουν άνεργοι μετά την απόφαση να κλείσουν μονάδες παραγωγής. Περίπου 200 εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μικρή απόσταση από την έδρα της βελγικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή λάμβανε χώρα σύσκεψη σχετικά με την αναγγελθείσα παύση λειτουργίας ενός τμήματος των εγκαταστάσεων της μεταλλουργικής εταιρείας στην έδρα της στη Λιέγη (ανατολικά), που θα επηρεάσει άμεσα 1.300 μισθωτούς. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαπεράσουν τα οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο κτίριο όπου συνεδρίαζε η κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά τους κάποιοι εξ αυτών πέταξαν πέτρες και βαρελότα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με ρίψεις από αντλίες νερού, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι εργάτες της σιδηρουργίας, οι οποίοι είχαν φθάσει από τη Λιέγη με λεωφορεία, στη συνέχεια διέκοψαν την κυκλοφορία σε πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες στο κέντρο των Βρυξελλών.

Οι εργατικές ενώσεις είχαν προκηρύξει από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου γενική απεργία στις τελευταίες εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης παραγωγικής εταιρείας χάλυβα στον κόσμο που παραμένουν ακόμη ανοικτές στη Λιέγη, έπειτα από την έκπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση της ArcelorMittal για ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας.

«Θα πρέπει οι αρχές να απαλλοτριώσουν την Mittal. Εάν δεν το θέλει, λίγο μας νοιάζει. Θα πρέπει να επανακτήσουμε το εργαλείο αυτό. Η εθνικοποίηση είναι μία λέξη που προξενεί τρόμο, όμως είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Εζιντιό ντι Πανσιλό, υπεύθυνος του συνδικάτου FGTB (Σοσιαλιστές).

Πριν την κυβερνητική σύσκεψη, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλονίας Ρούντι Ντεμότ είχε χαρακτηρίσει τον ινδικό χαλυβουργικό όμιλο «ανέντιμο επιχειρηματία» και «ποταπό κερδοσκόπο».

Ο ίδιος, πάντως, στάθηκε προσεκτικός όσον αφορά την εθνικοποίηση: «μπορούμε να εξετάσουμε τα πάντα, στο πλαίσιο των οικονομικών και νομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας». Η περιφέρεια είναι «έτοιμη να στηρίξει ένα βιομηχανικό σχέδιο. Υπάρχουν επαφές, ενδείξεις, οι οποίες προκύπτουν» ανέφερε.

Ωστόσο, ο Ντι Πανσιλό εξέφρασε τις αμφιβολίες του, προσθέτοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν τα περί άλλων επενδυτών», που ενδιαφέρονται για την επιχείρηση. «Κανείς δεν έχει παρουσιασθεί», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Την Πέμπτη ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο είχε υποστηρίξει πως «δεν κατανοεί» την απόφαση, κατά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός της Ελβετίας με τον γενικό διευθυντή της χαλυβουργικής βιομηχανίας Λάκσμι Μιτάλ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να του αποσπάσει τη δέσμευση ότι θα υπαναχωρήσει της απόφασής του.
 
troktiko.eu

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP