Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Εκρηκτική η κατάσταση στούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων

Συνεχίζονται τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας. Το προσωπικό ολοένα και συρρικνώνεται με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις, ενώ και οι προσλήψεις νέων συμβασιούχων που έταζε η δημοτική αρχή μένουν γράμμα κενό.

Αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να...
μένουν εκτός σταθμών, καθώς δεν υπάρχουν προσωπικό, πόροι, επαρκείς υποδομές, βούληση από πλευράς κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για να ικανοποιηθούν οι διαρκώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Συγκεκριμένα στον πέμπτο μήνα λειτουργίας των σταθμών για τη χρονιά 2012-2013, χτες Τρίτη, σε συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) διαπιστώθηκε ότι: Από τις 100 προσλήψεις συμβασιούχων που έταζε («άμεσα» μάλιστα, μέσω ΕΣΠΑ) το Σεπτέμβρη η δημοτική αρχή, το νούμερο περιορίστηκε κατόπιν από την κυβέρνηση σε 70, για να ειπωθεί προχθές ότι θα είναι μόλις 40. Έστω κι αυτοί ακόμα να πάνε στους σταθμούς καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι «περίπλοκες» διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΕΣΠΑ όπως δικαιολογούνται διοίκηση του ΔΒΑ και δημοτική αρχή. (Οι οποίοι εργαζόμενοι θα προσληφούν μεν, θα πληρωθούν δε μετά από 3-4 ή όταν λήξει η πεντάμηνη συμβασή τους)

Φέρουν ακέραια την ευθύνη. Και δικαιώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ που ανάμεσα σε άλλα ζητούσαν να ανανεώσει η δημοτική αρχή έστω με δίμηνες συμβάσεις την παραμονή στους σταθμούς δεκάδων συμβασιούχων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα φιλοξενίας των παιδιών, να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η λειτουργία των σταθμών. Αντίθετα η δημοτική διοίκηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να φύγουν αυτοί οι συνολικά 272 συμβασιούχοι, αποχωρήσεις που σε συνδυασμό με τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν αποψιλώσει το προσωπικό ανοίγοντας δρόμο ακόμα και για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν 274 επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για άμεση πρόσληψη στο Βρεφοκομείο (μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων), η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση επιτέλους να τους προσλάβει. Επιπλέον και προχθές από πλευράς διοίκησης ακούστηκαν πάλι λόγια περί κλεισίματος σταθμών. Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Καμίνη έχουν κλείσει ήδη τέσσερις.

Έτσι, με ελλείψεις στο προσωπικό, εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός σταθμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα των γονιών τους. Μπορεί η δημοτική αρχή να προπαγάνδιζε αρχές της χρονιάς ότι θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις και θα φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Έγγραφο του ΔΒΑ της 19/12/12 με στατιστικά στοιχεία για τις χωρητικότητες των σταθμών ανέφερε ότι ενώ συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 5.453 παιδιά, προχθές παρουσιάστηκε στο ΔΣ έγγραφο που αναφέρει ότι φιλοξενούνται 4.854 παιδιά. Υπάρχουν επομένως 599 κενές θέσεις, αλλά όχι προσωπικό για να καλυφθούν. Και μια απόφαση που πάρθηκε να δεχτούν 23 νέα παιδάκια, αφορά αντικατάσταση άλλων προηγούμενων που για διάφορους λόγους αποχώρησαν.

Η κατάσταση προκαλεί ήδη αντιδράσεις σε γονείς και κηδεμόνες. Χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας ετοιμάζει κινητοποιήσεις με αιτήματα όπως: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις. Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, κατάργηση των τροφείων, κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας του δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα, ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Καμιά απόλυση προσωπικού, προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

stopcartel

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP