Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Κρήτη:Ο δρόμος των στεναγμών - 1.400 νεκροί μέσα σε 12 χρόνια!

Αιματοχυσία δίχως τέλος στον δρόμο φονιά της Κρήτης - Χαρακτηρίζεται και όχι άδικα, ως ένας από τους χειρότερους στην Ευρώπη...

Έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως δρόμος - φονιάς καθώς μέσα σε 12 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1.400 συνολικά άνθρωποι, με τα τελευταία θύματα να είναι το αδικοχαμένο πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, χθες το πρωί στην
Αγία... Πελαγία!

Ο λόγος για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ένα από τα χειρότερα εθνικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η επικινδυνότητα του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής για όποιον έχει την ατυχία να τον χρησιμοποιεί, είτε πρόκειται για τους ντόπιους είτε για τους επισκέπτες.

Ο ΒΟΑΚ, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Χούντα και έκτοτε ελάχιστα έχει αλλάξει. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως ημίμετρα ενώ όλοι οι επιστημονικοί και τεχνικοί φορείς του νησιού έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα παρέχει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους οδηγούς.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Το θέμα έχει στο παρελθόν απασχολήσει ακόμα και τους Κρήτες ομογενείς οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σχέδια για χρηματοδότηση του έργου, χωρίς όμως περαιτέρω εξελίξεις. Σύμφωνα με το prismanews.gr, τα δύο τελευταία χρόνια με τη σύσταση της εταιρείας Υποδομές Κρήτης ΑΕ, γεννήθηκε η ελπίδα ότι μπορούσε να δοθεί λύση, όμως η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την όποια προσπάθεια σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, έρχεται να βάλει ουσιαστικά ταφόπλακα στο έργο.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν μοιράσει ανέξοδες υποσχέσεις καθώς το φλέγον αυτό ζήτημα βρίσκεται στην προεκλογική ατζέντα όλων των κομμάτων, όμως πέρα από αποσπασματικές παρεμβάσεις, πρόχειρες ανακατασκευές και διαπλατύνσεις δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό προς την οριστική επίλυση του θέματος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στα -ελάχιστα- χιλιόμετρα του οδικού δικτύου που έχει τοποθετηθεί το διαχωριστικό στηθαίο τύπου Τζέρσεϊ, η πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων έχει σχεδόν ελαχιστοποιηθεί, στοιχείο που όμως δεν είναι ικανό στο να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία ώστε να επεκτείνουν την κατασκευή του σε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν οι τραγικές ευθύνες των τοπικών παραγόντων. Κυρίως δε του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης το οποίο απέτυχε παταγωδώς στο να επιλύσει αυτό που θεωρείται ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του νησιού, της έλλειψης δηλαδή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Δυστυχώς οι βουλευτές της Κρήτης αρκέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια να αναλώνονται σε ανούσιες ερωτήσεις στη Βουλή και συσκέψεις επί συσκέψεων με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς κανένα αντίκρυσμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP