Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αντιγερμανική σημαία σήκωσε ο Μπερλουσκόνι

 Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δεν άργησε καθόλου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κάνει φανερό τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαγάγει τον προεκλογικό του αγώνα.
«Η κυβέρνηση Μόντι ακολούθησε τη...
γερμανική πολιτική λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και οδήγησε την Ιταλία σε μια κατάσταση κρίσης πολύ χειρότερη από όταν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, καθώς εγώ αντιστεκόμουν στις γερμανικές απαιτήσεις», τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλε Τσίνκουε (Κανάλι 5), ο οποίος ανήκει στον ίδιο. «Είπα "όχι" στην κυρία Μέρκελ όταν ήθελε να περάσει πολιτικές που θεωρούσα ότι θα οδηγούσαν την Ελλάδα στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου» ισχυρίστηκε. «Η προεκλογική καμπάνια θα είναι απρόβλεπτη, πράγμα στο οποίο ο Μπερλουσκόνι είναι ο καλύτερος» έγραψε η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

Οι Γερμανοί πήραν τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά. «Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι άνοιξε τον προεκλογικό του αγώνα με επιθέσεις εναντίον της Γερμανίας», έγραφε, αρχίζοντας το ρεπορτάζ της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Η κεντροαριστερή εφημερίδα του Βερολίνου «Τάγκεσπιγκελ» ήταν πολύ πιο βίαιη στην επίθεσή της: «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο χειρότερος τσαρλατάνος της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά τη μεταπολεμική περίοδο, θέλει να ξαναγίνει για ακόμη μία φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο Μάριο Μόντι, ο πετυχημένος μεταρρυθμιστής μιας από τις σημαντικότερες οικονομίες της Ευρώπης, παραιτείται από πρωθυπουργός. Η καθεμιά από αυτές τις δύο ειδήσεις προκαλεί από μόνη της συναγερμό. Και οι δύο μαζί συνιστούν απειλούμενη καταστροφή. Αυτά που θα συμβούν στην Ιταλία τις ερχόμενες εβδομάδες μπορούν να οδηγήσουν στο τέλος της ενωμένης Ευρώπης, όπως αυτή οικοδομήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια» έγραψε.

Τη γερμανική εχθρότητα κατά του Μπερλουσκόνι συμμερίζεται φυσικά και η ολλανδική εφημερίδα «Ντε Τέλεχρααφ», η οποία γράφει μεταξύ άλλων: «Παντού στην Ευρώπη κυριαρχεί τώρα ο φόβος ότι η Ιταλία, η οποία την περασμένη χρονιά συνήλθε κάπως, θα ξαναγίνει πάλι μια μεγάλη χώρα - πρόβλημα της Ευρωζώνης». Δεν περιορίστηκαν όμως οι αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο και στις εφημερίδες χωρών προσκολλημένων στη γερμανική πολιτική.

Το εντυπωσιακό είναι ότι έσπευσε να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση, εμφανώς οργισμένη. «Ενα πράγμα δεν πρόκειται να δεχτούμε: να γίνει η Γερμανία στόχος μιας λαϊκίστικης εκλογικής καμπάνιας» δήλωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο γερμανικός θυμός οδήγησε και σε μια αλαζονική ανάμειξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην ιταλική πολιτική ζωή, καθώς υπέδειξε θρασύτατα στους Ιταλούς να ξανακάνουν πρωθυπουργό τον... «γερμανοτσολιά» Μάριο Μόντι! «Αναμφίβολα ο ιταλικός λαός θα κάνει την εκλογή του για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει στον σωστό δρόμο» δήλωσε χωρίς πολιτικές αναστολές. Είναι προφανές ότι η ανατροπή της κυβέρνησης Μόντι από τον Μπερλουσκόνι αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα εναντίον της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.

Ενοχλεί επίσης τρομερά τους Γερμανούς ο εμπρηστικός αντιγερμανισμός της ιταλικής δεξιάς, η οποία βεβαίως εκφράζει τα συμφέροντα του σημαντικότερου τμήματος της ιταλικής αστικής τάξης. Ετσι ο πρόδηλος πλέον ιταλικός αντιγερμανισμός, ο οποίος στον κεντροαριστερό χώρο εκφράζεται από το κόμμα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να συγκεντρώνει πάνω από το 15% των ψήφων, αγκαλιάζει πλέον το ένα τρίτο του ιταλικού εκλογικού σώματος τουλάχιστον. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάχυση αντιγερμανικών αισθημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 83% (!) των ερωτηθέντων Ευρωπαίων εκτιμά πως η επιρροή της Γερμανίας στην ΕΕ είναι «πάρα πολύ ισχυρή». Ηταν το ποσοστό αυτό μόνο 53% πριν από έναν μόλις χρόνο, τον Οκτώβριο του 2011, επισημαίνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP