Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Άνεργος στην Λεμεσό έκανε απόπειρα αυτοκτονίας για καθυστερημένες δόσεις σε Τράπεζα εξακοσίων ευρώ. Σε άθλια οικονομική κατάσταση αυτός και η οικογένειά του

Σε άσχημη οικονομική κατάσταση βρίσκονται πλέον αρκετοί Κύπριοι. Η κρίση συνεχίζει να προσλαμβάνει διαστάσεις, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μάλιστα...
σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε γράψει κατά καιρούς κι εμείς εδώ στην Κουκουβάγια πως υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τα παιδιά τους, όπως ψωμί και γάλα, ενώ αρκετοί φοιτητές αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

 Πρόσφατα, έφτασε στα γραφεία της Κουκουβάγιας ένα περιστατικό για το οποίο κάναμε ρεπορτάζ. Βάσει λοιπόν των όσων μας αναφέρθηκαν και βάσει του ρεπορτάζ που έχουμε κάνει, τετραμελής οικογένεια στην Λεμεσό βρίσκεται σε φοβερά άσχημη οικονομική κατάσταση. Ζει στην κυριολεξία το δικό της δράμα πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της. Ο πατέρας και η μητέρα είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να εργαστούν, ούτε λαμβάνουν κάποιο ειδικό επίδομα ανικανότητας από το κράτος. Ο πατέρας παίρνει μια πενιχρή σύνταξη. Ο ένας γιος είναι φοιτητής στο εξωτερικό και τα βγάζει δύσκολα πέρα, ενώ ο άλλος είναι άνεργος, μιας και βρίσκει πόρτες κλειστές εκεί που απευθύνεται για εργασία. Η οικογένεια μέχρι τώρα και ιδιαίτερα οι γονείς δεν έχουν ζητήσει κάποια βοήθεια από το Κράτος, αφού είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε αυτή την άσχημη κατάσταση. Ο φοιτητής μάλιστα είναι έτοιμος να παρατήσει τις σπουδές του, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτός και η οικογένειά του.

Ο άνεργος γιος είχε πάρει δάνειο από Τράπεζα αλλά λόγω του ότι έμεινε χωρίς δουλειά προέκυψαν καθυστερημένες δόσεις εξακοσίων ευρώ. Μη μπορώντας να τις δώσει και μετά τις συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχεται από την Τράπεζα, έφτασε στο σημείο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Πήρε χάπια με αλκοόλ και ευτυχώς, που τον είδε η μητέρα του και πρόλαβε το κακό. Μάλιστα, εδώ έφτασε η Κυπριακή κοινωνία. Για εξακόσια ευρώ να φτάνει σε απόγνωση ο κόσμος και να κάνει απόπειρες αυτοκτονίας.

Μήπως θα έπρεπε να γίνουν ρυθμίσεις από τις Τράπεζες και να σταματήσουν να πιέζουν ασφυκτικά τον κόσμο για τις δόσεις τους; Έχουν πάρει δάνεια, πρέπει να αποπληρωθούν αλλά τώρα με την κρίση, την ανεργία και το μνημόνιο που έρχεται τα πράγματα είναι δύσκολα.Επιβάλλεται να γίνονται ρυθμίσεις χρεών για να μην φτάνει ο κόσμος σε απόγνωση.    

Γείτονες της συγκεκριμένης οικογένειας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για βοήθεια, μιας και βρίσκονται σε φοβερά δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Η Κουκουβάγια είναι στο πλευρό τους. Σύντομα θα ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός για όποιον θέλει να βοηθήσει και θα δημοσιοποιηθεί από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

 Κουκουβάγια

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP