Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Νίσυρος: Φόλες ξανά - Αδιαφορία αρχών και εισαγγελέων

Πριν από ένα, περίπου, χρόνο δημοσίευμά μου σε Δωδ/σιακές εφημερίδες, που αφορούσε στο φαινόμενο των μαζικών δηλητηριάσεων ζώων, καθώς και διαμαρτυρία μου σε ζωντανή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Ρόδου,
 κρίθηκαν από ορισμένους ως κακοήθεια και δείγμα μη πατριωτισμού, καθώς αποτελούσε δυσφήμιση για το νησί. Τότε οι έγγραφες αναφορές μου, επί του θέματος, προς τους εισαγγελείς της Κω και της Ρόδου στις 10.10.2011 – οι οποίες συνοδεύονταν από φωτογραφίες... δηλητηριασμένων ζώων – απέβησαν άκαρπες, καθώς καμιά ευαισθησία, από την πλευρά των εισαγγελέων δεν έγινε το κίνητρο για περαιτέρω έρευνα.
 
Ένα χρόνο, περίπου, μετά οι οργανωμένες μαζικές δηλητηριάσεις ζώων ( συγκεκριμένα γατών) , ταυτόχρονα σε διαφορετικές γειτονιές στο Μανδράκι της Νισύρου, καλά κρατούν. Στις 23.11.2012, η πρώτη πρωινή είδηση, ήταν ακόμα μια μαζική δηλητηρίαση.

Το δηλητήριο τοποθετείται σε μαγειρεμένα φαγητά (ψάρια κυρίως) τα οποία εκτίθενται στα πιο προσιτά σημεία, δηλητηριάζοντας τα ζώα και αυξάνοντας τον κίνδυνο δηλητηρίασης και παιδιών!!! Η αναφορά αυτού του επαναλαμβανομένου εγκλήματος προς τους εισαγγελείς, εκ των υστέρων, αποδεικνύει την αναλγησία και την ολιγωρία τους, αφού δεν μπήκαν στον κόπο, ούτε για την αποστολή μιας έστω τυπικής απάντησης. Η δε δημοσιοποίηση του εγκλήματος πόσο ισχυρή καθίσταται, αφού το μόνο που αποκομίσαμε ήταν η αρνητική κριτική; Κι εφόσον οι εισαγγελείς «αγρόν ηγόρασαν», ποια είναι η θέση του Δήμου Νισύρου για τις συνεχείς δηλητηριάσεις;

Ο οποίος Δήμος – όπως όλοι οι Δήμοι- βάσει ειδικής νομοθεσίας, έχει υποχρέωση να φροντίζει και να προστατεύει τα αδέσποτα ζώα. Παρόλο που οι δηλητηριάσεις δεν αφορούν μόνο τα αδέσποτα. Μέχρι τώρα πλήρης αδιαφορία και από την πλευρά του Δήμου. Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο; Όταν υπάρξει κρούσμα και δηλητηριασμένου παιδιού; Και έως πότε θα αφήνουμε ορισμένα ανθρωποειδή, να βγάζουν τα απωθημένα τους στα ανυπεράσπιστα ζώα; Εύχομαι η σημερινή μαζική δηλητηρίαση, να είναι η τελευταία και καλώ τον Δήμο Νισύρου, να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που του αναλογούν.
 
Για όσους σπεύσουν και με αυτό το δημοσίευμα, για άλλη μια φορά να με κατηγορήσουν για δυσφήμιση του νησιού, η οποία θα έχει την ανάλογη επίπτωση στον τουρισμό, απαντώ εκ των προτέρων: Οι τουρίστες «ιδίοις όμμασι» έχουν γνώση του φαινομένου, από τις καλοκαιρινές δηλητηριάσεις γατών στις γειτονιές του Μανδρακίου. Άρα η δυσφήμιση του νησιού επέρχεται από την προσωπική εμπειρία των επισκεπτών!! Κι αν δεν είναι ακόμα αργά, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, ας δείξει εμπράκτως τη σοφία του αποφθέγματος: « ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ», γιατί η λύση δεν δίνεται με το να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
 
Άννα Στ. Καμπανή
 
Μανδράκι Νίσυρος 24.11.2012

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP